zaterdag, juni 23, 2007

Opcenten vervangen OZB

De commissie Eenhoorn die een alternatief belastingstelsel voor de gemeenten onderzocht, had voorgesteld met ingang van 2008 een nieuwe vorm van belastingen in te voeren. Het betreft opcenten op de inkomstenbelasting. Deze belasting zou een meeropbrengst voor de gemeenten op termijn opleveren. De totale lokale belastingen worden zes in plaats van vier miljard euro.

Het voordeel van de nieuwe belasting is dat deze minder zichtbaar is dan de OZB en dus naar verwachting tot minder irritatie leidt. Voor de burger blijft het echt hetzelfde de gemeenten krijgen toch de gelegenheid hun begrotingen op welke manier dan ook sluitend te maken.

De afschaffing van het gebruikersdeel per 2006 was bedoeld als een lastenverlaging van de burger. Het rijk compenseerde namelijk de gemeenten 2 jaar voor het verlies en daarna zou het nieuwe belastingstelsel ingaan. Het voorstel tot opcenten op de inkomstenbelasting is redelijk omdat het hier het inkomen betreft van alle burgers. Dit in tegenstelling tot de OZB voor eigenaren.

Minister ter Horst had het voorstel van de commissie Eenhoorn moeten volgen en daarbij gelijktijdig de OZB in haar totaliteit af schaffen. Op deze wijze kan voorkomen worden, dat de OZB oneindig hoog opgeschroefd wordt. De huidige gang van zaken is trachten de koe en de geit te sparen door er maar vanuit te gaan, dat de gemeenten zelfregulering zullen betrachten. Wat natuurlijk niet plaatsvindt.
G.P.Beek

donderdag, juni 21, 2007

Hitte de baas

De brochure onder deze naam is afkomstig van de ANBO. Deze organisatie wijst terecht op de verandering van het klimaat. Dit komt ondermeer tot uiting in relatief warme winters en veel meer tropische zon dagen in de zomer. Vooral dit laatste geeft veel problemen in zorg en verpleeghuizen. Deze tehuizen hebben over het algemeen te maken met ouderen, die minder bestand zijn tegen hitte. In het jaar 2006 zijn er in de verpleeg en verzorghuizen in de zomer van dat jaar meer mensen gestorven dan normaal.

De Anbo is sterk voor een klimaatbeheersing als topkoeling. De tehuizen die een dergelijk koelsysteem zouden gebruiken hebben een temperatuur die niet boven 25,5 graden Celsius komt. Men geeft aan, dat airco en ventilatoren niet geschikt zijn omdat er dan een te groot verschil tussen de binnen en buitentemperatuur ontstaat. Een dergelijk verschil kan leiden tot griep of longontsteking met alle gevolgen van dien.

De klimaatverzorging in de tehuizen is dringend noodzakelijk om herhaling van het gebeurde in 2006 te voorkomen. De voorlichting is in ieder geval duidelijk en het is te hopen, dat de voorzorg en verpleeghuizen die maatregelen die strikt noodzakelijk zijn.
G.P.Beek