zaterdag, mei 03, 2003

Gegarandeerde inruilprijs op je huis

De verkoop van huizen verloopt niet naar wens. Vooral de duurdere woningen zijn een obstakel. Deze categorie woningen zijn meestal bestemd voor doorstromers en zij hebben vaak een woning in eigendom. Doordat de huizenverkoop in het algemeen stagneert en met name de groep doorstromers niet bereid is een financieel risico te dragen. De aankoop van een nieuwe woningen betekent vaak dubbele lasten en in dat geval verkiest men ervoor de woning die men thans bezit, niet op te geven.

Een projectontwikkelaar heeft inmiddels voor courante woningen een nieuwe constructie bedacht, waarbij hij het risico draagt van de verkoop van de oude woning. De waarde van die woning wordt namelijk door een beëdigd taxateur vastgesteld en aan de hand van taxatieprijs door de projectontwikkelaar overgenomen. Hiermede wordt dus voorkomen, dat de aspirant-koper voor dubbele kosten komt te zitten.

Er is wel een voorwaarde de huizenprijzen van de oude en de nieuwe woning moeten niet te dicht bij elkaar liggen. Immers in dat geval wordt het risico voor de ontwikkelaar te groot. Daarbij dient nogmaals gesteld te worden alleen courante huizen komen ervoor in aanmerking. De ligging van de oude woning is dus van belang. In principe gaat het vaak om woningen, die liggen in de randstad. Bepaalde andere gebieden zijn voor dit systeem minder aantrekkelijk.

Het idee is afkomstig uit de autohandel en op zich is daar niets tegen, alleen dit is wel in zeer tegenstelling met enige jaren geleden. Het geeft alleen maar aan, dat het economisch niet al te best is en een regressie echt niet meer zo denkbeeldig is.
G.P. Beek


woensdag, april 30, 2003

Thuishulp

Binnenkort zullen 180.000 ouderen zonder huishoudelijke zorg zitten. Dit is de verontrustende boodschap van de Landelijke Vereniging voor Thuishulp. De nieuwe beoogde regeringscoalitie heeft het plan de huishoudelijke zorg uit de Algemene wet Bijzondere Ziektekosten te schrappen. Deze maatregel moet een bezuinigingsbedrag van 750 miljoen Euro opleveren. Het betekent, dat de ouderen geen huishoudelijke zorghulp verkrijgen en zij een dergelijke hulp volledig zelf moeten bekostigen. Deze kosten zijn voor ouderen, die moeten leven van alleen AOW beslist niet op te brengen.

Buiten deze maatregel heeft men ook te maken met de voorgenomen plannen om het zorgstelsel te veranderen en de eventuele ontkoppeling van lonen en uitkeringen. Het betekent een drastische inkomensverlaging en daarbij, dat velen die nu nog zelfstandig wonen gedwongen worden te verhuizen naar een verpleeg of verzorgingshuis. Deze huizen zitten al overvol en kunnen deze nieuwe groep beslist niet opvangen.

Men streeft er naar ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, maar op deze wijze bereikt men het tegenovergestelde. Een bezuinigingsmaatregel als deze heeft verstrekkende gevolgen en is desastreus voor de samenleving. De nieuwe regeringspartijen moeten zich schamen om iets dergelijks voor te stellen. Vooral het CDA moet zich dit aantrekken, omdat in het verleden ook iets dergelijks gebeurd is. Het heeft die partij toen veel aanhang gekost.
G.P. Beek