zaterdag, februari 01, 2003

Bezuinigen

De Nederlandse bevolking moet bezuinigen. Omtrent lonen en uitkeringen hoort men slechts het woord matigen. Dit schijnt niet van toepassing te zijn voor de overheid. Vanwege een verbouwing aan het Catshuis moet de premier overnachten in een luxe appartement. De chique flat vergt een uitgave van meer dan 6000 euro per maand.

De minister-president kan hier ook kleine gezelschappen ontvangen . De burgers zullen zich in alle gemoed afvragen of een dergelijk bedrag wel verantwoord is. Natuurlijk moet er een vervangende ruimte zijn om te overnachten en gasten te ontvangen. Alleen de woonplaats van de premier is niet ver verwijderd van Den Haag en voor de keren, dat overnachting noodzakelijk is, kan er direct in de omgeving een hotel gevonden worden.

Voor het ontvangen van gasten zijn er natuurlijk andere mogelijkheden. De Nederlandse staat heeft hiertoe nog andere gebouwen dan het Catshuis. Het geeft alleen maar aan, dat men niet zorgvuldig met het belastinggeld van de burger omgaat. De minister-president met mondvol normen en waarden moet dit wel kunnen beseffen.
G.P. Beek

zondag, januari 26, 2003

Het voorlopig koopcontract

Er bestaat een hardnekkig misverstand over het voorlopig koopcontract. Velen wijzen op het woord voorlopig en men is van mening, dat een dergelijke overeenkomst altijd ontbonden kan worden zonder bepaalde gevolgen. Dit is pertinent onjuist.

De mogelijkheid is altijd aanwezig om bepaalde ontbindinde voorwaarden in de overeenkomst op te nemen. te denken valt aan de hypotheekverstrekking en de woningvergunning van de gemeentelijke overheid. Of indien het huis waarin koper woont, niet verkocht wordt.

Wanneer de termijn van de ontbindende voorwaarden verstreken zijn, dan is de koopakte definitief en kan deze slechts ontbonden worden indien de andere partij hieraan medewerkt en in dat geval een boete betaald wordt. Meestal is deze boete 10% van de overeengekomen koopprijs.

De voorlopige koopakte kan opgemaakt worden door een notaris of een makelaar. Het is zelfs mogelijk, dat partijen onderlingeen dergelijke akte opstellen. Dit is niet aan te bevel omdat er alsdan juridisch hiaten kunnen optreden. Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen is het aan te bevelen de akte te laten opmaken bij de notaris waarvoor ook de akte passeert voor de levering van de onroerende zaak.

Het geeft in ieder geval aan, dat voorlopige overeenkomsten niet bestaan en zelfs mondelinge overeenkomsten, hoewel moeilijker aan te tonen, rechtsgeldig zijn.
G.P. Beek