donderdag, augustus 15, 2002

Misbruik maken van omstandigheden

Bepaalde beroepsgroepen hebben werkelijk misbruik gemaakt van de invoering van de euro. Deze groepen hebben dit toegegeven, maar voeren aan dat zij veel kosten gemaakt hebben en deze zijn doorberekend. De regering heeft zich destijds op het standpunt gesteld, dat de kosten aan de invoering van euro niet berekend mochten worden.

Men heeft echter nagelaten om hierop controle uit te oefenen. Deze laksheid is de burgers duur komen te staan omdat alle prijzen nog extra naar boven afgerond werden. Bij monde van de Presidenten van de Nederlandse en Europese Bank werd altijd gezegd, dat de prijzen niet althans niet buitensporig omhoog zouden gaan. Er werd zelfs gesuggereerd de prijzen gaan omlaag omdat de markt groter werd. Het effect van de invoering zou minimaal zijn.

Deze zienswijze werd ook geuit door de toenmalige minister van Financiƫn. Er was reden tot feest vieren. Europa en dus ons land kregen een harde en goede munt. De hardheid van de munt werd direct duidelijk, immers de euro kon zijn introductiewaarde ten aanzien van de dollar niet bewijzen.

Doordat Amerika momenteel met een grote staatsschuld kampt en het economisch slecht gaat, wint de euro weer enigszins terrein. Dit komt echter niet door de “sterkte” van de economie in Europa. Europa zit ook in een economische malaise en de begrotingstekorten van de diverse landen lopen op. Iedereen heeft de burgers zand in de ogen gestrooid en gezegd droom maar lekker. Het ergste is, dat van regeringszijde niets is ondernomen tegen het misbruik van de munt. Ook de nieuwe regering heeft geen maatregelen afgekondigd. Men vindt dat de markt haar werking moet doen. De burgers moeten het dus maar uitzoeken.

G.P.Beek

maandag, augustus 12, 2002

De huizenbezitter

Huizenbezitters komen steeds meer in financiƫle problemen. De hypotheeklasten kunnen niet meer worden opgebracht. Vooral de bezitters van huizen met een tophypotheek hebben het zeer zwaar. Het aantal veilingen door hypotheekhouders stijgt gestaag. Dit is beslist een zeer slecht teken, omdat een dergelijk gang van zaken ook in crisisjaren van eind 70 begin 80 van toepassing was.

Het huidige economische klimaat is niet gunstig. Nog steeds zijn bedrijven aan het reorganiseren en verdwijnen er arbeidsplaatsen. Dit heeft direct een effect op de terughoudendheid van hypotheekverstrekkers. Het te lenen bedrag was ongeveer zes keer het jaarinkomen, terwijl dit nu aanzienlijk minder bedraagt. Door dit alles verloopt ook de verkoop van huizen steeds trager.

De eenverdiener komt op de huizenmarkt bijna niet meer voor. De gemiddelde bedragen van 200.000 euro of meer zijn voor hem onbereikbaar geworden. Bepaalde groepen huizen zijn redelijk tot goed verkoopbaar, maar vooral duurdere woningen staan langer leeg. In sommige gevallen is een half jaar geen uitzondering. De leegstaande woningen worden vaak in prijs naar beneden gesteld.

Vooral degenen die de maandlasten uit een beleggingshypotheek financieren hebben het zwaar. Er is in die gevallen vaak sprake van een maximale hypotheek, die nauwelijks op te brengen is. De tijden, dat alles voor de wind ging zijn voorbij en daarvoor betaalt men nu de rekening.

Doordat de huizen vaak te lang leeg staan komt de verkopende partij ook vaker in moeilijkheden. Dit komt zeker voor indien de aankoop van een andere woning reeds plaatsgevonden heeft en de oude niet verkocht is. Er moet dan een overbruggingshypotheek gesloten worden, wat de lasten alleen maar verzwaart. Het natuurlijk zeer prettig, dat kopers rustig kunnen uitkijken, maar indien het daarbij blijft is het veel minder. Dit laatste is door de economische terugval regelmatig het geval.

G.P. Beek