dinsdag, december 23, 2003

De oudere werknemer

De werkeloosheid loopt steeds meer op. De regering gaat er nog steeds vanuit, dat een ieder die werken kan aan het werk moet. In een tijd, waarin het economisch goed gaat is deze gedachte zeker te begrijpen. Helaas het gaat economisch slecht en van alle kanten wordt er bezuinigd. Bedrijven maken geen winst en ontslaan personeel.

Er komen steeds meer mensen voor minder banen. Vooral ouderen boven 57,5 jaar worden weer zwaar de dupe. Onder hen stijgt het aantal werkzoekenden zeer drastisch. De werkeloosheid is volgens cijfers van het Centrum Werk en Inkomen met ruim een kwart toegenomen voor deze groep. Ingevolge de nieuwe wetgeving is ook deze groep van ouderen verplicht te solliciteren. De verplichting tot solliciteren moet volgens het CWI ertoe leiden, dat men sneller werk zoekt. Een utopie, geen enkele werkgever staat in deze tijd van recessie te springen om werknemers van 57,5 jaar of ouder.

De nieuwe wettelijke verplichting is dan ook een maatregel, die ouderen te zwaar belasten. De sollicitatieplicht is zinloos.Men dupeert slechts een bepaalde groep mensen. Er wordt altijd gesproken over de vergrijzing en in dat kader zouden ouderen moeten doorwerken. Helaas dit is theorie, immers in de praktijk vliegen ouderen er bij reorganisatie het eerste uit. Ook daarom is de ingevoerde sollicitatieplicht ook niet van deze tijd. Hiervan kan slechts sprake zijn indien de oudere werknemer beter beschermd wordt tegen ontslag.
G.P.Beek