zaterdag, december 09, 2006

Aankoop eerste woning

Het is voor starters steeds moeilijker om een woning te kopen. De huizenprijzen zijn enorm gestegen en feitelijk voor jonge mensen onbereikbaar geworden. De regering heeft wel getracht door subsidies starters op de woningmarkt te helpen, maar slechts 3500 koopstarters zijn hiermede geholpen. Uit cijfers die bekend zijn bij de Vereniging Eigenhuis is komen vast te staan, dat 650.000 Nederlanders binnen twee jaar een huis willen kopen. De hulp van de regering zet daarom geen zoden aan de dijk.

De bewuste Vereniging heeft aan de staatssecretaris van FinanciĆ«n gevraagd het belastingvrij schenken te verruimen. Dit speciaal om ouders hun kinderen in staat te stellen een woning te kopen. In onder andere Japan is dit zeer gebruikelijk. Men noemde daarbij een bedrag van € 250.000. De staatssecretaris antwoordde hierop, dat maar zeer weinig ouders de beschikking hebben over een dergelijk bedrag.

Op zich is dit antwoord juist, maar ook bedragen in een andere orde zouden een mogelijkheid kunnen bieden. De staatssecretaris voelt er niets voor en geeft te kennen, dat de oplossing gevonden moet worden in verruiming van het woningaanbod. Die oplossing is een loze kreet en wordt al vele jaren gebruikt. Er worden tot op heden nog te weinig woningen gebouwd en bij schaarste wordt een product alleen maar duurder.
G.P.Beek