zaterdag, oktober 22, 2005

Gemeentelijke lasten

Met ingang van 1 januari 2006 wordt het gebruikersdeel van de OZB afgeschaft. Het lokaal bestuur raakt daardoor naar schatting 1 miljard Euro aan inkomsten kwijt. Het verlies wordt door het rijk gecompenseerd voor de periode van 2 jaar. Daarna wordt er aan de gemeenten de mogelijkheid gegeven dit door een andere belasting zelf weer te incasseren. De commissie Eenhoorn had reeds geadviseerd aan de gemeenten een recht van inkomstenbelasting toe te kennen en wel in de vorm van opcenten. De staatssecretaris van Financiƫn heeft reeds te kennen gegeven hiervoor weinig te voelen.

De gemeenten zijn met het Ministerie van Financiƫn reeds geruime tijd in onderhandeling over de compensatieregeling, maar tot dusver heeft dit niet tot resultaten geleid. Nu komt de Heer P.van Geel, staatssecretaris van milieu met een dringend verzoek aan de gemeenten de afvalstoffenheffing te verlagen. De gemeenten hebben de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB nog niet eens verwerkt en er komt weer een verzoek over een ander deel van de gemeentelijke belastingen. Het is bijzonder makkelijk om iets voorstellen, wanneer het niet de eigen portemonnee betreft. Dit voorstel heeft te maken met de komende verkiezingen. Men tracht de burgers te paaien met een dode mus, immers de gemeenten hebben over de afvalstofheffing het laatste woord.
G.P.Beek

dinsdag, oktober 18, 2005

Geen compensatie voor olieprijs

Extra aardgasbaten kunnen volgens DNB-president Wellink beter worden benut om te investeren in de economie. Hij is dan ook tegen het plan van CDA en PvdA om de burgers te compenseren indien de energiekosten te sterk stijgen door de hoge olieprijzen. Volgens hem zal je ooit deze rekening moeten verhalen. Er is in dat geval sprake van interen van vermogen. De hogere olieprijzen moeten worden gezien als een extra belasting die naar olieproducerende landen verdwijnt. Dit komt echter via de internationale handel weer terug in extra exporten voor Europa en Nederland.

Deze redenatie is aardig bedacht, maar alleen de burger heeft er niets aan. De olieprijs is alleen maar hoog doordat landen als de Verenigde Staten, China en Japan zeer veel olie nodig hebben om hun economie in stand te houden. De olieprijs is daarnaast gekoppeld aan de gasprijs. Ons land had een grote gasvoorraad, maar het werd een exportproduct.

Hierdoor en de koppeling aan de olieprijs maakt het gas voor de consument duur. De olieprijs rijst de pan uit en vele gezinnen komen nu in moeilijkheden door de hoge energiekosten. Een dagelijks levensproduct. De Nederlandse staat heeft door de gestegen olieprijs zoveel in de staatskas zien vloeien, dat er niet meer bezuinigd wordt. Nu dit bereikt is, kan er ook wel iets gedaan worden voor de burger om de hoge energiekosten te compenseren. Dit is beslist geen pot verteren, maar echte noodzaak.
G.P.Beek