zaterdag, februari 25, 2006

Helft Nederlanders in de min

Het kabinet beloofde dat niemand er dit jaar op achteruit zou gaan. Een onderzoek heeft uitgewezen, dat de helft van de burgers erop achteruit is gegaan. Zalm en de Geus hebben erkend, dat hun prognoses onjuist zijn. De koopkrachtplaatjes van genoemde heren staan in geen verhouding met hetgeen de mensen werkelijk te besteden hebben. Het nieuwe zorgstel is hieraan debet. Het koopkrachtverlies doet zich voor in alle lagen van de bevolking.

Naast het nieuwe zorgstelsel zijn de fors gestegen olieprijzen de boosdoeners. Het is dan zeker gewenst, dat er een forse compensatie komt. De eerdere toezegging van het kabinet 35 miljoen euro voor bijzondere bijstand en 35 miljoen voor gezinnen met kinderen, is volstrekt onvoldoende omdat slechts een klein deel van de burgers er profijt van heeft. Het zijn niet alleen mensen die in de bijstand zitten, die het moeilijk hebben. Zoals gesteld het betreft alle lagen van de bevolking.

Er is genoeg financiƫle ruimte, omdat de ene na de andere belastingmeevaller de schatkist binnenrolt. Het is beslist noodzakelijk, dat geld alleen aan te wenden om het begrotingstekort te verminderen. Een deel mag echt wel besteed worden als compensatie voor de burgers. Er is in het verleden reeds te veel en verkeerd bezuinigd, vooral de lagere inkomens hebben het moeten ontgelden.Het is te gek, dat deze groepen er nu door het nieuwe zorgstelsel er nog meer op achter uitgaan.