zaterdag, oktober 08, 2005

Discussie over de hypotheekaftrek

De discussie over de hypotheekaftrek is weer in volle gang. De Nederlandse Vereniging van Banken had reeds een aanzet gegeven en dit werd overgenomen door de opsteller van het laatste VVD verkiezingsprogramma, De Heer P.Korteweg. Deze gaf reeds te kennen, dat de hypotheekaftrek afgeschaft moest worden in ruil voor een belastingstelsel met een tarief(vlaktaks). De Heer Zalm en de Heer van Aartsen ontkenden de discussie binnen de gelederen van de VVD. Dit was vrij logisch omdat deze heren de PvdA te vuur en te zwaard bestreden hebben omtrent de vraag of de hypotheekaftrek inderdaad op de helling moest.

Premier Balkenende heeft zich destijds gehaast en verklaard, dat hij niet morrelt aan de hypotheekaftrek. Het blijkt echter, dat een en ander nog niet afgesloten is, omdat een bewindsman uit het kabinet de zaak weer aanzwengelt.
Indien men alles overziet kan geconcludeerd worden, dat de hypotheekaftrek beslist niet meer zo heilig is als het kabinet doet voorkomen. Dit is ook logisch omdat Nederland in Europa op dat gebied een uitzondering is. Alleen wanneer men de afschaffing van de aftrek overweegt, moet alles rond de eigen woning op de helling en dienen zeker de bijkomende belastingen afgeschaft te worden.
G.P.Beek

vrijdag, oktober 07, 2005

Het nieuwe zorgstelsel

Driekwart van de Nederlandse bevolking denkt er financieel op achteruit te gaan als gevolg van het nieuwe zorgstel. Of dit pessimisme terecht of ten onrechte is, kan in het midden gelaten worden. Het is wel zo, dat veel ouderen en dan zeker de ziekenfondsverzekerden er beslist niet op vooruit gaan. Zij gaan echt meer betalen.

De berekeningen die van het ministerie van volksgezondheid afkomstig zijn, zijn verre van compleet omdat men de exacte cijfers niet kan of wenst weer te geven. Waarschijnlijk heeft het ministerie haar hoop gevestigd op de verzekeraars, immers deze moeten concurreren. De gedachte is, dat het kostenplaatje gunstiger kan uitvallen.

Alleen het is naïef gedacht de verzekeringsmaatschappijen zullen wel bepaalde leuke dingen in petto hebben, maar kostenverlagend zal het niet zijn. De reclamecampagnes zullen zeer veel geld vergen. De middelen die hieraan besteed worden, hadden voor de zorg moeten zijn. Alleen men moest met alle geweld een nieuw zorgstelsel invoeren, wat het grootste deel van de bevolking niet wenst. De bestede gelden worden uiteindelijk door verzekerden opgehoest.
G.P.Beek