vrijdag, december 27, 2002

Uitkeringen

Minister de Geus van het demissionair kabinet is van mening, dat de uitkering van langdurige bijstandstrekkers omhoog moet. Op zich is dit een goed signaal, maar waarom alleen deze groep. Er zijn veel meer kwetsbare groepen. Ook vele ouderen die alleen maar van de AOW uitkering leven, hebben recht op meer geld. Vooral onder deze senioren is er vaak stille armoede. Zij zijn niet gewend om te klagen, maar hebben ook veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Vooral nu de ziekenfondspremie verdubbeld wordt, zullen er nog meer uitkeringsgerechtigden in moeilijkheden komen. Het levensonderhoud wordt door meerdere lastenverzwaringen steeds duurder. Iedere keer loopt men achter de feiten aan. De invoering van de euro heeft een zeer grote impact gehad en de naweeën hiervan zijn nog dagelijks voelbaar. In het jaar 2003 wordt alles weer duurder omdat de dagelijkse levensbehoeften en de lasten stijgen. Hiertegenover staat slechts een zeer geringe verhoging van de uitkeringen.

De regering heeft haar mond vol over bezuinigen, maar deze vinden altijd plaats aan de onderkant van de samenleving. De zwakkeren in onze maatschappij worden altijd de dupe. Dus als men van regeringszijde iets wenst te doen, dan moeten alle uitkeringen verhoogd worden met het percentage wat genoemd wordt voor langdurige bijstandstrekkers. In dat geval kunnen alle uitkeringsgerechtigden de verhoging van de ziekenfondspremie opbrengen. Indien niet plaatsvindt, is er alleen maar sprake van een sterke daling van de koopkracht.Wat zijn uitwerking op de economie niet zal missen.

G.P.Beek

donderdag, december 26, 2002

Dure grond slecht voor de woningbouw

Het zijn niet de consumentorganisaties, maar de projectontwikkelaars en bouwbedrijven die zich gewend hebben tot de rijksoverheid. Er wordt in een brandbrief geklaagd over de hoge grondprijzen en de fors gestegen bouwkosten. Door deze kosten dreigen steeds meer nieuwbouwprojecten in de verdrukking te komen. De bouwproductie is inmiddels teruggelopen tot 50.000 nieuwe huur- en koopwoningen Dit aantal is de helft van het streefgetal wat jaarlijks gewenst is.

Een modale koopwoning is in vijf jaar tijd met bijna 100.000 euro gestegen. De verwachting is, dat er nog prijsstijgingen zullen komen. Hierdoor is de vrees gerechtigd, dat de nieuwbouw nog meer in het slop raakt. Vooral omdat de marktprijzen van bestaande woningen nauwelijks toenemen. Geen enkele onderneming wil nieuw projecten uitvoeren, die onrendabel.

Doordat er te weinig gebouwd stagneert de doorstroming en hiervan worden de starters op de woningmarkt de dupe. Men pleit er dan ook voor, dat er een forse verlaging van de grondprijzen komt. Ook wenst men, dat de kwaliteitseisen, die de bouw onnodig duur maken afgeschaft worden.

Het is te hopen, dat de overheid voor deze argumenten een gevoelig oor heeft en mee wil werken om de bouwproductie te verhogen. Zeker het gericht bouwen voor bepaalde groepen is zeer belangrijk.
G.P. Beek

maandag, december 23, 2002

De kerst en nieuwjaarsgedachte van kijk op het nieuws

De redactie van kijk op het nieuws wenst een ieder fijne Kerstdagen en een zeer voorspoedig Nieuwjaar. Laat een ieder denken aan de medemens,die onder veel slechtere omstandigheden moet leven dan wij in het rijke westen. Ook wordt de hoop uitgesproken, dat de wereldleiders zich bezinnen op hun verantwoordelijkheid jegens de wereld.

G.P.Beek

zondag, december 22, 2002

Extra bezuinigingen

De economische vooruitzichten waren reeds ongunstig, maar nieuwe voorspellingen geven aan dat het nog slechter kan. Politiek Den Haag is voor het Kerstreces opgeschrikt door een sombere boodschap van het Centraal Planbureau. Deze rekenmeesters geven aan, dat de begrotingstekorten zullen oplopen. De tegenvallende economische groei en de stijgende werkeloosheid zijn hiervan de oorzaak.

De koopkracht zal slechts zeer beperkt toenemen. Men kan beter zeggen afnemen. Het vergt ongeveer 5 miljard euro aan extra overheidsuitgaven. Dit houdt in, dat er nieuwe bezuinigen komen. De huidige coalitie wenst het begrotingstekort niet te laten oplopen. Om de economie te stimuleren is een tekort zeker acceptabel. Want te veel bezuinigen hebben een negatief effect.

De werkeloosheid die reeds stijgt zal in dat geval alleen maar hoger uitvallen. Meer mensen moeten een beroep op een uitkering en dit gaat ten koste van de sociale fondsen. Deze fondsen waren onder Paars zeer goed gevuld, maar moeten nu echt aangesproken worden. Het valt te overwegen om de voorgenomen lastenverlichting, zoals in het regeerakkoord opgenomen, te herzien. Te denken is aan de teruggave van het kwartje van Kok en de afschaffing van de onroerende-zaakbelasting. Wanneer dit uitgesteld wordt, komt er meer ruimte op de begroting.

Wanneer deze zaken toch doorgaan zullen de burgers toch op een andere wijze in hun portemonnee geraakt worden. De zeer grote verhoging van de premies voor een ziektekostenverzekering spreken duidelijke taal. De vette jaren zijn duidelijk achter ons en het is niet te hopen, dat er nu 7 magere jaren zullen volgen. Tenslotte moeten politici ook niet direct in paniek raken, wanneer er tegenvallers voor de staat zijn. Immers voor de ruime overschotten in de voorbije jaren, was er ook altijd een tekort en hierover werd toen minder zwaar gedacht.
G.P.Beek