woensdag, mei 14, 2003

Renteaftrek

De aftrek van de hypotheekrente blijft een heet hangijzer. De staat ontvangt relatief te weinig van de eigen huizenbezitter. De renteaftrek voor het eigen huis is de boosdoener. De Heer Bos van de PvdA heeft de aftrek reeds voor de verkiezingen ter discussie gesteld. Van hem kwam het voorstel deze aftrek voor hogere inkomens te beperken.

De nieuwe coalitie op zoek naar middelen om het begrotingstekort te dekken komen nu tot het voorstel om huiseigenaren te dwingen de overwaarde van hun oude woning te steken in een nieuw huis. Wanneer dit niet gedaan wordt, is de hypotheekrente over het hogere bedrag niet meer aftrekbaar. Dit houdt in, dat de overwaarde niet meer besteed kan worden aan consumptieve goederen.

De economie, die reeds slecht draait, krijgt geen impuls om te groeien. Het tegendeel wordt bereikt de bestedingen worden slechts minder. Daarbij zal de doorstroming van goedkopere naar duurdere huizen nog slechter verlopen. De nieuwe maatregelen geven alleen maar aan, dat de hypotheekaftrek bij geen van de politieke partijen veilig is.

Het is zeker niet uit te sluiten, dat in de toekomst de eigenhuizenbezitter nog dieper in zijn portemonnee geraakt wordt. De renteaftrek is in ons land nog steeds te gunstig tegenover de andere Europese lidstaten. Wanneer er daadwerkelijk een algemene Europese opvatting komt over het eigen huizenbezit dan zal de volledige aftrek, voorzover die nog geldt, een onderwerp van discussie worden.
G.P.Beek