woensdag, november 21, 2007

De gezondheid van de burgers wordt steeds meer een product. De basis en de aanvullende verzekeringen worden ieder jaar duurder en de pakketten steeds meer uitgekleed. Daarnaast gaan de zorgverzekeraars bepalen welke zorgverlener geraadpleegd kan worden. Er is geen keuze vrijheid en dit was in oorsprong wel de opzet.

De premies van de aanvullende zorgverzekeringen gaan in 2008 aanzienlijk omhoog en daarnaast worden de pakketten uitgekleed. De verzekeraars hebben destijds naast de basisverzekering ook gestunt met de aanvullende verzekeringen. De premies zijn door de hevige concurrentie te laag vastgesteld.

De concurrentie is echter een stuk minder geworden omdat slechts 4 grote maatschappijen gezamenlijk de dienst uitmaken. De vrije markt zoals het ministerie van Volksgezondheid voor ogen had is mislukt. In theorie kan men nog steeds kiezen, maar in de praktijk niet meer. Het wordt alles van het zelfde laken een pak.

Zorgverzekeraars krijgen steeds meer invloed op de gezondheidszorg. Vaak is er sprake van gecontracteerde zorg. De patiƫnt wordt verplicht de zorgverlener in te schakelen, waarmede de zorgmaatschappij afspraken heeft. Dit wordt alleen maar erger indien men zogenaamd in het belang van de consument goedkopere polissen gaat aanbieden. Men wordt met handen en voeten geketend aan de zorgmaatschappij en de door haar gecontracteerde zorgverleners. Keuze vrijheid is dan uit den boze. Men wenst beslist de verliezen uit het verleden terug te verdienen en het zal nog commerciƫler worden.