vrijdag, oktober 13, 2006

Lasten bedrijfsleven

De lasten van het bedrijfsleven zijn tijdens de regeerperiode Balkende niet verlaagd, maar per saldo de afgelopen vier jaar met 200 miljard Euro verzwaard. Dat blijkt een uit een dossier van Economische zaken. Het negatieve saldo is inclusief de winstbelasting verlaging die aangekondigd is per 1 januari 2007. Het houdt dus in, dat de verzwaring van de lasten nog veel groter was en de cijfers haaks staan op het beeld wat van de zijde van kabinet verstrekt werd. De Heer Zalm meldde zelfs, dat de administratieve lasten met een kwart gedaald waren en de winstbelasting verlaging een aanmerkelijke lastenverlichting betekende.

In de praktijk blijken bedrijven netto erop achteruit te zijn gegaan. In 2004 werden de lasten van de ondernemers met 1 miljard Euro verzwaard. Dit werd weer enigszins gecompenseerd door de jaren daarvoor toen 800 miljard Euro aan lastenverlichting verleend werd. Het netto resultaat blijft echter negatief. Het kabinet schetst zoals in vele andere gevallen een verkeerd beeld en tracht tegenover zowel de burger als het bedrijfsleven goede sier te maken. De nu bekende cijfers zijn zeer verrassend voor de werkgeversorganisaties. Men stelt nadrukkelijk dat de verlaging van de winstbelasting de eerdere lastenverzwaringen niet goed maakt. Het huidige kabinet is dus niet zo goed als deze organisaties meenden te geloven.
G.P.Beek

donderdag, oktober 12, 2006

Voedselbanken

De Christen Unie in Staphorst vindt, dat de voedselbanken afgeschaft moeten worden. Dit is volkomen terecht maar door de bezuinigsmaatregelen die de afgelopen jaren plaatsgevonden heeft, is de armoede onder onze bevolking steeds groter geworden. De Wet Werk en Bijstand zou een fatsoenlijk bestaansminimum moeten garanderen. Dit is echter niet het geval en men is te vaak genoodzaakt elders aan te kloppen voor hulp. Gemeenten kunnen in bepaalde gevallen bijzondere bijstand verlenen, maar op deze regeling wordt te weinig beroep gedaan. Eenvoudig omdat de invulling van het aanvraagformulier te omslachtig en te indringend is. Het zou beter zijn indien degene die er recht op heeft dit automatisch verkrijgt. Een koppeling van gemeente en belastinggegevens moet een oplossing zijn.

Het aantal mensen, dat afhankelijk is van de hulp van kerkelijke instellingen en particulieren stijgt nog steeds. Onder degene die daarop een beroep doen zijn naast bijstandsgerechtigden ook senioren met alleen AOW. Ook die groep heeft geleden door de bezuinigingsmaatregelen. Men zag het inkomen slechts slinken omdat de uitgaven harder stegen dan de inkomsten. De kerk en de burger zijn tot deze initiatieven gekomen omdat de totale overheid faalde. Dus wanneer voedselbanken en meerdere van deze voorzieningen afgeschaft moeten worden, dan zullen de gemeenten en de landelijke overheid hieraan iets moeten doen.
G.P.Beek