zaterdag, oktober 30, 2004

Aanvullende ziektekostenverzekering

De gemeente Hilversum verstrekt een bijdrage voor een aanvullende ziektekostenverzekering voor minima. De fractievoorzitter van Groen Links vindt deze veel te laag. Er wordt gesproken over een bedrag van 95 eurocent op een totaal maandbedrag van 27.50 euro. De verantwoordelijk wethouder van Financiƫn spreekt dit tegen en zegt, dat de collectieve verzekering 27.20 bedraagt en de vergoeding van gemeente zijde 2.95 euro bedraagt.

Van deze laatste bedragen kan dus worden uitgegaan. De vraag is dan gerechtvaardigd of de gemeente niet haar doel voorbij schiet. Men wenst iets te doen voor de minder draagkrachtige. Op jaarbasis komt het neer op een bedrag van ongeveer 36 euro per persoon Alleen aan bijkomende kosten is de gemeente al meer kwijt.

De gerechtigde geniet slechts weinig inkomen en voor hem of haar is 24.25 euro per maand nog te veel. Ook, moet hij of zij nog een ambtelijk traject doorlopen, waarbij inkomensgegevens ter sprake komen. Dit blijft altijd een zeer gevoelig onderwerp. Het is beter de gemeentelijke ondersteuning direct te koppelen aan de gegevens van de fiscus. Dan kan men de doelgroep ook beter bereiken. Tenslotte wat de aanvullende ziektekostenverzekering betreft in ieder geval een behoorlijke bijdrage geven en wanneer dit niet mogelijk is, het project afblazen.
G.P.Beek