donderdag, juni 30, 2005

Minima niet achteruit

Minister de Geus is van mening, dat de overheid en de kerk elkaar goed aanvullen bij het bieden van hulp aan de kwetsbaren in de samenleving. Dit naar aanleiding van het rapport van de Protestantse Kerk in Nederland over de armoede in ons land. De kerken constateren dat de armoede toeneemt onder ouderen, eenoudergezinnen, chronisch zieken en uitkeringsgerechtigden.

Volgens de minister zijn minima met kinderen en ouderen er minder op achteruitgegaan dan andere inkomensgroepen. Volgens hem is er geen sprake van dat de overheid faalt in de verplichting iedereen een fatsoenlijk bestaansminimum te garanderen. De inkomenswaarborg is in de Wet werk en bijstand juist in stand gehouden. Door de prestaties van de gemeenten is het aan tal mensen dat afhankelijk is van een bijstandstands uitkering nauwelijks gestegen.

Uit deze opsomming blijkt, dat deze minister totaal niet weet wat er onder de bevolking leeft. Maatschappelijke organisaties en de kerken hebben het dus volkomen bij het verkeerde eind om te constateren, dat de armoede toeneemt. De gratis voedselvoorziening en het verkopen van goederen tegen zeer lage prijzen met een beperkte houdbaarheidsdatum zijn zeker uit de lucht gegrepen en zo zijn er nog wel meer zaken op te noemen.
Dit kabinet weet wel degelijk dat de sociaal zwakkeren er veel slechter op zijn geworden en er wel armoede geleden wordt. Alleen er wordt niets aan gedaan.
G.P.Beek