Werk en uitkeringen
De Nederlandse regering heeft de wens uitgesproken, dat er meer mensen aan het werk gaan. Hierbij werd vooral gewezen op bijstandstrekkers en arbeidsongeschikten. Deze gedachte is in een tijd van hoogconjunctuur wel mogelijk, maar niet in tijde van een recessie. De Nederlandse bank heeft de prognose voor de toekomst reeds bijgesteld en gaat er vanuit, dat er een achtuitgang te verwachten valt. Het percentage kan in het midden gelaten worden omdat hierover altijd verschil van mening kan zijn.
Het geeft alleen maar aan,dat de Nederlandse economie in slecht weer beland is. Er wordt niets meer geïnvesteerd en de koopkracht daalt nog steeds. De burger houdt de hand uitdrukkelijk op de knip omdat alles in tegenstelling tot cijfers van het CBS veel duurder geworden is. Vooral de gewone kosten van levensonderhoud zijn zeer sterk gestegen. Ook de woonlasten stijgen te veel, omdat gemeenten de locale lasten te duur maken. De oorzaak hiervan is te vinden bij de rijksoverheid, omdat de gemeenten minder verkrijgen uit het gemeentefonds.
Door de sterke bezuinigingen loopt de werkgelegenheid met sprongen terug en komen maandelijks 14000 mensen zonder werk. De zekerheid van voldoende inkomen valt dus weg en hierdoor worden grote aankopen niet gedaan.
Onder deze omstandigheden wenst de regering de groepen als eerder genoemd aan het werk te helpen. Het is natuurlijk duidelijk, dat de werkgevers hierop niet zitten te wachten. Er is keus voldoende op de arbeidsmarkt. Daarbij is het aantal vacatures minimaal, omdat men eerder inkrimpt dan uitbreidt.
De werknemer, uitkeringtrekkende komt door deze situatie steeds meer onder druk te staan.
Deze situatie wordt nog eens verscherpt door uitspraken van de minister van Financiën over versobering van het ziekengeld.. In de CAO’s mag geen ruimte gemaakt worden voor aanvulling van wettelijk toegestane ziekengeld van 70%. De minister gaat ervan uit, dat bij ziekte er minder geld besteed wordt. Dit en de vele voorstellen tot verslechtering van het sociale klimaat geven alleen maar aan, dat de huidige regering weinig oog heeft voor de noden van haar burgers. De bureaus die zich bezig houden met schuldsaneringen gaan “gouden” tijden beleven.
G.P. Beek