vrijdag, januari 16, 2004

Woonlasten

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit te Groningen blijkt, dat de gemeente Hilversum de hoogste gemeentelijke woonlasten heeft. Dit gemeten ten opzichte van 35 grote gemeenten in Nederland. De locale politiek is niet blij met deze conclusie. Men was er vanuit gegaan, dat door een mindere stijging van de OZB, de lasten voor burger toch nog goed zouden uitvallen. Helaas heeft men geen rekening gehouden met overige lasten, die wel behoorlijk verhoogd worden.

De huidige collegepartijen wijten de hoge plaats aan het beleid van vroegere colleges. Hilversum is in het verleden een artikel 12 gemeente geweest en stond wat betreft de financiƫn onder curatele van het Rijk. In die tijd zijn de woonlasten wel drastisch verhoogd, maar ook het college wat thans het bestuur van de gemeente vormt is bepaald niet zuinig met verhogingen.

Er worden dus krokodillen tranen gehuild, indien men zegt niet blij te zijn met de dure positie van de gemeente. De enigen die reden hebben om n iet blij te zijn, zijn de burgers. Zij moeten de last van 790 euro ophoesten. Het wordt tijd, dat de gemeente de woonlasten bevriest en de komende jaren niet meer verhoogd. De huidige gang van zaken is beslist niet meer aannemelijk te maken, ook al woont men in een duur gebied van Nederland. Er zijn namelijk locaties, die nog veel duurder zijn en waar de woonlasten veel lager zijn. Ook dient de landelijke overheid eindelijk de lasten een halt toe te roepen. Alleen een Zalmsnip is beslist onvoldoende.
G.P.Beek

dinsdag, januari 13, 2004

Energienetten voorlopig niet privatiseren

Het is nog te vroeg om een beslissing te nemen over het privatiseren van stroom- en gasnetten. Dit is het standpunt van de Energieraad. Deze raad brengt advies uit aan de regering. Het afsplitsen van de energienetten van bedrijven als Nuon,Essent, Eneco en Delta dient opgeschort te worden in verband met verdere ontwikkelingen in Europa.

De Nederlandse bedrijven zijn in Europa relatief te kleine spelers en zijn bij afsplitsing een te gemakkelijke prooi voor de Europese concurrentie. De Energieraad spreekt terecht de vrees uit, dat er op de duur slechts enkele grote energiebedrijven overblijven in Europa. Dit is zeker niet in het belang van de consument. De liberalisering gaat dan voor de consument verkeerd uitpakken. Er is dan sprake van meer nadelen dan voordelen omdat de keuze vrijheid sterk beperkt wordt.

Afgezien daarvan heeft de overheid ook geen mogelijkheden meer in te grijpen indien er grote energiestoringen zich voor doen zoals in de Verenigde Staten van Amerika het geval was. Bij particulier bezit wordt te veel gedacht aan het gewin en te weinig aan de service tegenover de klant. Dit wordt nog versterkt indien deze laatste geen enkele keuze heeft.

In ons land gaat men er graag vanuit, dat privatisering alleen maar zaligmakend is en hierdoor de concurrentie slechts bevorderd wordt. Helaas zijn er reeds vele praktijkvoorbeelden waaruit het tegendeel blijkt. Het is daarom goed, dat de Energieraad gekomen is tot het advies voorlopig niet privatiseren.
G.P.Beek