donderdag, mei 09, 2002

Belastingstelsel

Met ingang van 1 januari 2001 is er een nieuw belastingstelsel. Ingevolge dit stelsel zou een ieder er inkomen op vooruit gaan. Deze vooruitgang is voor velen minimaal geweest omdat er ook diverse verhogingen kwamen. Het belangrijkste tarief, het btw-tarief steeg van 17,5% naar 19%. Daarnaast is het heffingstarief op een verbruiksartikel als licht en gas verhoogd. Deze laatste heffing is ook dit jaar weer behoorlijk omhoog gegaan.

De prijzen zijn na invoering van de euro fors aangepast. Deze prijsverhoging is op een breed vlak van toepassing. Vooral de overheidstarieven zijn te sterk gestegen. Dit lijdt tot een steeds toenemende inflatie.

Het nieuwe stelsel gaat niet meer uit van een gelijkheidsprincipe. De hogere inkomens stijgen aanzienlijk meer dan het minimumloon en de uitkeringen. Vooral mensen met een uitkering zijn er in koopkracht niet op vooruit gegaan omdat zij o.a. geen arbeidskorting krijgen. Voor hen is er slechts de algehele heffingskorting.

De rijken profiteren van het feit, dat het hoogste belastingtarief liefst met 8% omlaag is gegaan en de vermogensbelasting afgeschaft is. Voor dit laatste kwam een vermogens rendementsheffing in de plaats. Op grond waarvan 30 procent inkomstenbelasting betaald wordt over een forfaitair rendement van 4% van het beleggingsvermogen.

Een eenvoudige spaarder haalt met moeite een rente van 4%, maar iemand met een vermogen heeft weinig moeite om meer rendement te halen. Het meerdere is dan belastingvrij.

Met deze voor rijke personen gunstige tarieven hoopt de overheid de vlucht van kapitaal tegen te gaan.Ergens gloort de ijdele hoop, dat de rijken hun geld naar Nederland terug brengen. De lijfspreuk van vroeger, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen is thans definitief verleden tijd.

G.P.Beek

dinsdag, mei 07, 2002

Consumentenvertrouwen

Er zijn vele geluiden, waaruit blijkt dat de economie in de nabije toekomst een moeilijker tijd tegemoet gaat. Bedrijven zijn aan het reorganiseren, winstwaarschuwingen, steeds maar weer dalende beurskoersen, hogere inflatie en het werkeloosheidscijfer dat niet daalt.
De economie zwakt af en diversen voorspellen een recessie.

Doordat velen geld verkregen uit het beleggen van aandelen en dit nu veel minder oplevert, is uit dien hoofde minder te besteden. De huizenprijzen blijven hoog en daarbij stijgt de hypotheekrente. De overwaarde van een huis wordt niet meer besteedt en dit komt de economie niet meer ten goede.

Het consumentenvertrouwen was tot op heden zeer groot. Te denken valt aan de overvloedige inkopen,die gedaan zijn met Sinter Klaas en Kerstmis. Deze feestdagen hebben meer dan 2,4 miljard euro gekost, wat natuurlijk zeer lucratief voor de handel was. Alleen zullen de thans gesignaleerde geluiden de consument meer tot kalmte manen.

De tijd van consumeren heeft haar hoogte punt gehad. Dit alles behoeft nog niet te betekenen, dat Nederland in een recessie valt als na de jaren 70. Alleen waakzaamheid is geboden, omdat ook de Amerikaanse economie voor een mindere tijd is komen te staan. Europa en de rest van de wereld blijven hiervan afhankelijk.

G.P.Beek

maandag, mei 06, 2002

Duurdere woningen

Bij de woningbouw wordt er te weinig rekening gehouden met de feitelijke behoefte.
De groep senioren stijgt omdat ons land vergrijst. Hierdoor wonen deze in de woningen, die niet aangepast zijn aan bepaalde voorzieningen. De seniorenwoningen, die gebouwd worden zijn te duur en dus niet haalbaar

Dit komt omdat de bouwkosten exorbitant gestegen zijn. Niet alleen het arbeidsloon is duurder geworden, maar de grondprijzen zijn veel te hoog. De gemeenten hebben weinig oog voor sociale aspecten.

De huizenprijzen zijn enorm gestegen en de woningen worden landelijk voor gemiddeld meer dan 190.000 euro verkocht. Dit zijn gewoon rijtjeshuizen. Doorstromers willen wel graag verhuizen, maar er komen voor hen te weinig geschikte woningen beschikbaar. Dit is ook de reden, dat de woningen die relatief niet duur waren exorbitant in prijs stijgen.

Om doorstroming toch mogelijk te maken is het van belang, dat er naast sociale woningbouw er meer duurdere woningen komen. De prijsbepaling hiervan is afhankelijk van de plaats vestiging. Iedere Nederlander heeft recht op betaalbare woonruimte. Alleen is deze gedachte niet haalbaar, omdat hiervoor zowel de koop- als huurprijzen te veel gestegen zijn. Een woning is en blijft een schaars product en daarom uitermate duur.
G.P. Beek

zondag, mei 05, 2002

De euro

Vanaf 1 januari 2002 heeft Europa een nieuwe munt. Wat het inhoudt moet later duidelijk worden. In ieder geval wordt het betalingsverkeer voor de diverse Europese landen beter. De wisselkoersen vervallen. De euro is destijds ingevoerd op een koers ten opzichte van de dollar, die 1,17 bedroeg. Inmiddels is deze koers gezakt naar 0,89. Dit betekent in ieder geval een behoorlijk waardeverlies. Vooral landen als Duitsland en Nederland hebben door de inwisseling van hun nationale munteenheden verlies geleden. De gulden en de D mark waren zeer krachtige munten.

De president van de Europese bank is van mening, dat Europa door de invoering van de euro minder snel in een recessie valt en de rente niet te snel stijgt. Zoals iedereen weet zit de wereldeconomie behoorlijk in een dip en vooral Amerika en Japan lijden hier erg onder.

De wereld wacht op het ogenblik, dat Europa het estafettestokje overneemt en de economie gaat leiden. Doordat de grote Europese industrielanden er minder florissant voorstaan is hiervan op korte termijn geen sprake. Wanneer het daadwerkelijk plaatsvindt, zal ook de euro zijn dienst doen en een belangrijke valuta worden. De wereld wordt feitelijk te veel gedomineerd door de dollar.

De Amerikaanse economie voert nog altijd de boventoon en vandaar de zuigkracht naar de dollar. Deze munt is feitelijk overgewaardeerd en de Euro is precies contra. Amerika trok veel geld uit Europa aan, maar door de hoge staatsschuld van de Amerikanen komt hierin verandering. De euro wordt ten aanzien van dollar weer meer waard.
G.P.Beek