maandag, december 18, 2006

De Zorgverzekering

De premie van basisverzekering stijgt . De minister van volksgezondheid ging uit van een premiestijging tot 3%. Dit percentage wordt echter fors overschreden. De aangekondigde verhogingen komen niet uit de lucht vallen. De zorgmaatschappijen hadden het reeds eerder gezegd. De huidige premies zijn te laag en veel zorgverzekeraars zijn bij het invoeren van het nieuwe zorgstelsel onder de kostprijs gedoken om het verzekeringsbestand te handhaven. Ook voor het jaar 2007 is dit nog het geval.

De zorgverzekeraars waren al druk bezig te fuseren en de grote zorgmaatschappijen, die thans ontstaan zullen zeker meer grip op de zorgmarkt verkrijgen. Zij zullen in de toekomst de verliezen compenseren, wat premieverhoging betekent.

De opzet om door middel van concurrentie lagere premies te verkrijgen is een korte termijn gedachte en zal spoedig weer verleden tijd zijn. Een beperkt aantal maatschappijen gaat immers de dienst uit maken. Er valt weinig te kiezen al doet het ministerie van volksgezondheid anders voorkomen. Zorg en dus volksgezondheid is geen product voor de vrije markt.
G.P.Beek