zaterdag, september 21, 2002

Het sociale gezicht

De huidige regering toont haar gezicht. Helaas is dit niet sociaal te noemen. Er moet bezuinigd worden met alle gevolgen van dien. Alleen wanneer dit gebeurt, is het wel noodzakelijk te kijken wat het voor de burger betekent. Iemand die boven modaal verdient kan een stootje velen, maar er zijn er te veel die van een minimum of minder moeten rondkomen. Juist die groepen worden zwaar getroffen. Zij moeten verhoudingsgewijs veel meer inleveren dan de rest. Dit is niet sociaal, omdat er altijd vanuit gegaan werd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen.

Het was al in de voorbije jaren niet meer van toepassing, maar dit kabinet maakt het wel erg bond. De zwakste groepen worden nu in ernstige mate gedupeerd. Men is er vanuit gegaan indien we vooral aan de onderkant snijden dan hebben we het beste resultaat. Vooral de uitkeringsgerechtigden worden zwaar gepakt. Voor AOW’ers wordt weliswaar de ouderdomsaftrek verhoogd, maar niettemin is er toch sprake van een achteruitgang.

Bijstandsgerechtigden, WAO’ers en werkelozen gaan er zondermeer fors op achteruit. Ter zake van de werkelozen wordt ook nog eens de termijn van uitkering van 2 jaar naar 1 jaar verkort. Het kabinet ziet de bui al hangen. Door de verslechterde economie wordt het aantal werkelozen steeds hoger. Er is minder werk te verdelen. Deze vooruitzichten staan volledig haaks op de algemene gedachtegang en zeker die van politici, dat iedereen aan het werk moet.

De wereldeconomie is langzamerhand in een recessie aangeland en dit dient men zeker onder ogen te zien. De vorige crisis heeft geleerd, dat het langdurig kan zijn en het kabinet moet dan ook stappen ondernemen om de economie te bevorderen en niet alleen angstwekkend naar een eventueel begrotingstekort kijken. De huidige maatregelen zullen er aan medewerken, dat de economie nog meer zal stagneren en er tijdens deze regeerperiode nog meer bezuinigd moet worden.

G.P.Beek