vrijdag, maart 19, 2004

Stroomnetten volledig afgesplitst

De stroomnetten worden volledig afgesplitst van de energiebedrijven Dit is het standpunt van minister Brinkhorst en een kamermeerderheid van VVD, PvdA en DD’66. Deze zienswijze staat haaks op het verlangen van de energiebedrijven en de Algemene Energieraad. Deze raad adviseerde de netten bij de energiebedrijven te laten.

Deze netten zijn zeer belangrijk voor de energiebedrijven. Het is een buffer voor magere jaren en maakt ongeveer tweedederde van de baten uit. Bij afsplitsing zijn de huidige energieproducenten een te gemakkelijke prooi voor buitenlandse ondernemingen.Het is bij privatisering zeker gewenst, dat er naast de bestaande andere aanbieders komen. Alleen geen monopolisten.

Deze kans is zeker aanwezig indien de minister zijn voornemen uitvoert en daarbij geen verdere eisen stelt en de markt zijn werk laat doen. Het idee privatisering maakt de energieprijzen goedkoper, zal dan beslist geen opgeld doen. Er komen dus volgens de raad een te beperk aantal bedrijven, die de markt gaan bepalen. Vooral omdat elk land zijn eigen beleid op dit gebied voert, komt de privatisering in ons land te vroeg en is het maar de vraag of de consument inderdaad na l juli 2004 een vrije keuze heeft.
G.P. Beek

donderdag, maart 18, 2004

Lokale belastingen stijgen fors

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan, dat de lokale lasten weer sterk stijgen. De stijging is gemiddeld 7,1%. De steeds weer oplopende heffingen van gemeenten, provincies en waterschappen liggen politiek zeer gevoelig. Vooral in een tijd, dat er bezuinigd wordt. Met als gevolg werkeloosheid en bevriezing van de lonen, waardoor het besteedbaar inkomen fors daalt. De Consumenten bond en de Vereniging Eigen Huis hebben dan ook furieus gereageerd op de bekend geworden cijfers.


Deze belangenorganisaties hebben zich tot de regering gewend en gevraagd aan de extreme verhogingen paal en perk te stellen. Vooral de woonlasten van sommige gemeenten gaan alle perken te buiten. Zo zou de onroerende zaakbelasting in Blaricum dit jaar met liefst 66,5% stijgen. Er dient een burgermeetlat te komen, zodat de gemeenten precies aangegeven hoe de belastingcenten van de burgers besteed worden.

Het moet niet zo zijn, dat o.a. de OZB zuiver en alleen gebruikt wordt om gemeentelijke begrotingen sluitend te maken. Dit zichtbaar maken van de inkomsten en uitgaven is reeds jaren een item van de Consumentenbond. Helaas weigeren de plaatselijke bestuurders hieraan hun medewerking te verlenen.
G.P. Beek