donderdag, maart 06, 2003

Het kopen van de eigen huurwoning

Heel veel huurders hebben in de loop der tijd hun huurwoning gekocht. Verkopers waren particuliere woningverhuurders, pensioenfondsen en woningcorporaties. Vooral de woningcorporaties werden door politiek Den Haag gestimuleerd de woningen aan de huurders te verkopen. Met de verkoopopbrengsten werd het mogelijk om andere huurwoningen te renoveren en daarbij de hoogst noodzakelijke nieuwbouw te verwezenlijken. De nieuwbouw is feitelijk in elkaar gestort.

Daarbij dient gezegd te worden, dat vele huurders er niet aan denken hun woning te kopen. Zij wensen liever te huren. Dit ondermeer voor de kosten van groot onderhoud en de lasten verbonden aan een eigen woning. De huidige koopwoningmarkt stimuleert ook niet tot het kopen van een woning. Enige tijd geleden was er sprake van een koopgekte. De aspirant-koper had nauwelijks de gelegenheid over zijn koop na te denken. Men moest vaak direct beslissen. Dit kwam door de hoogconjunctuur er werd veel makkelijker geld geleend. De omstandigheden zijn veranderd, velen vrezen voor hun baan en het geld wordt minder snel uitgegeven. De consument neemt duidelijk een afwachtende houding aan.

De huurwoningen die van eigenaar verwisselen, hebben echter voor de huurder/toekomstig eigenaar dit voordeel, dat de woning veelal goedkoper aangeboden worden. Hierbij zijn percentages tussen de 20 en 40 % zeker niet denkbeeldig. Dit betekent, dat in een later stadium een belastingvrije winst te wachten staat. De huidige hypotheekrente is zeer laag en daarom alleen is een dergelijke aankoop verantwoord. Onder de huidige wetgeving is de hypotheekrente nog steeds aftrekbaar.

Bij eigendom zijn er ook lasten, maar deze wegen duidelijk op tegen de jaarlijkse huurverhogingen. O.a. indien men besluit de woning te verbouwen of aan te passen zal dit zeker een meerwaarde opleveren en mocht de huurwoning gerenoveerd worden wordt dit slechts tot uiting gebracht in een huurprijsverhoging. Alle opgesomde argumenten zijn zeker belangrijk indien men voor het besluit komt te staan al dan niet een huurwoning te kopen.
G.P.Beek