zaterdag, juli 21, 2007

Huurders verhuizen nauwelijks

Uit een onderzoek is komen vast te staan, dat binnen nu en 2 jaar 6% van de huurders het plan heeft om te verhuizen. Huurders hebben niet de mogelijkheid een geschikte woning te vinden en daarnaast blijven huurders met een relatief hoog inkomen in goedkope huurhuizen zitten. Het zogenaamde scheef wonen is al nader onderzocht en woningcorporaties geven aan, dat het hier 17% van het huurbestand is. Het huurbeleid van de vorige regering had vooral geleid tot gedwongen verhuizingen. Dit betrof echter niet de mensen met hoge inkomens, maar vooral de lagere en middeninkomens.

Zoals bekend heeft de huidige regering de voorgenomen huurliberalisatie ongedaan gemaakt. Alleen deze stap heeft er wel toe geleid, dat in feite de gehele woningmarkt op slot zit. Het aantal goedkope sociale huurwoningen is drastisch verminderd. Het is dus een normale zaak, dat de zittende huurders niet verhuizen omdat het anders veel te duur wordt. Vooral starters op de woningmarkt maken weinig kans op een eigen woning.

De koopwoningen zijn door de steeds oplopende prijzen en hypotheekrente onbetaalbaar en goedkope huurwoningen komen zoals gesteld weinig leeg. De huurhuizen die tot de vrije sector behoren zijn voor een starter financieel evenmin haalbaar. De regering zal dus de sociale woningbouw moeten stimuleren en vooral moeten denken aan starters en senioren. Ook voor laatst genoemden is het zeer moeilijk passende woonruimte te vinden. Er zijn veel senioren, die noodgedwongen hun huidige woning niet opgeven terwijl het wel wenselijk zou zijn.
G.P.Beek

vrijdag, juli 20, 2007

Geen echte keuze vrijheid

Tot mijn spijt moet ik constateren, dat de gezondheidszorg een commercieel product is. Deze conclusie wordt nog verscherpt door de vele fusies die plaatsvinden onder de zorgverzekeraars. Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, wat al veel emotie te weeg bracht, was er een mogelijkheid om per jaar te veranderen van zorgverzekeraar. Dit vooral om de concurrentie onder de zorgverzekeraars te garanderen. Het ministerie van Volksgezondheid met minister Hoogervorst voorop was van mening, dat er voor de verzekerden ruimschoots te kiezen was.

In het eerste jaar van het nieuwe stelsel zijn velen inderdaad van zorgverzekeraar veranderd. Het kwam hoofdzakelijk omdat de zorgpakketten door bepaalde zorgverzekeraars onder de kostprijs aangeboden werden. De zorgverzekeraars die niet meegingen in de prijzenslag verloren veel cliƫnten. De critici met inbegrip van mij, die daarin weinig zagen krijgen nu gelijk. De zorgmaatschappijen fuseerden in een rap tempo, wat leidt tot 4 grote maatschappijen die de dienst uitmaken.

Weg alle illusies over vrije concurrentie en keuze vrijheid. De nu nog bestaande combinaties gaan alles bepalen over premies, te kiezen behandelaar, ziekenhuis enz. De bureaucratie zal nog groter worden en de zorgkosten zullen weer toe nemen. Mijn vrees dat dit leidt tot een bodemloze put komt ook weer uit en de verzekerde wordt hiervan de dupe. Van overheidswege had men beter moeten opletten. Wel een nieuw zorgstel invoeren, maar onder toezicht van die zelfde overheid. Door het vrij geven heeft men slechts een verslechtering van gezondheidszorg veroorzaakt.
G.P.Beek

donderdag, juli 19, 2007

Concurrentie in de zorg verleden tijd

Nadat eerst Zorgverzekeraar Achmea met Agis fuseerde, is het nu de beurt aan Delta Lloyd en CZ. Laatstgenoemde neemt de zorgpolissen die tot Delta Lloyd groep behoren, volledig over. Het aantal grote zorgverzekeraars is teruggelopen tot 4. Deze grote combinaties gaan de zorgmarkt verdelen en de premies bepalen.

De opzet om door middel van concurrentie lagere premies te verkrijgen is een korte termijn gedachte geweest en nu definitief verleden tijd. Er valt niets meer te kiezen al deed het ministerie van volksgezondheid het anders voorkomen. In 2006 zijn vele consumenten van zorgverzekeraar veranderd.

Dit aantal werd In 2007 al veel minder en zal in de volgende jaren slechts gering zijn. De zorgverzekeraars gaan de dienst uitmaken en van de door de regering beoogde concurrentie is geen sprake meer. Eens des te meer een teken, dat zorg geen product voor de vrije markt is en door de overheid geregeld moet worden.
G.P.Beek