vrijdag, oktober 11, 2002

Grondbank

Het instellen van een grondbank is volgens de Vereniging Eigen Huis een noodzaak. De nieuwbouw is te veel gebonden aan de projectontwikkelaars en de gemeenten. Deze misbruiken hun positie: het mondt hierin uit, dat huiseigenaren minstens 15% te veel betalen. Er is grof geld verdiend aan de schaarste in de nieuwbouw.

De gemeenten besteden de winsten uit grondverkoop aan allerlei zaken die niets te maken hebben met de wijk waarin de huizen gebouwd zijn. De koper wordt hiervan wel de dupe en verkrijgt naar de prijskwaliteit verhouding beslist te weinig. De huizenprijzen en de grondkosten zijn in de afgelopen 10 jaar verdubbeld, terwijl de werkelijke bouwkosten stegen met 50%.

De in te stellen grondbank zou volgens de Vereniging een voorkeursrecht moeten verkrijgen voor de aankoop van grote toekomstige bouwprojecten. De projectontwikkelaars kunnen dan inschrijven voor welk project zij in aanmerking willen komen. Daarbij dient te worden aangegeven wat en tegen welk bedrag het gerealiseerd kan worden. Consumenten, geholpen door deskundigen en de gemeente bepalen uiteindelijk wie binnen het prijskader, de beste kwaliteit biedt. Vooral aan kwaliteit is er nu een groot gebrek.

Momenteel stagneert vooral de bouw in het hogere middensegment. Er is vaak nog wel geld voor een woning, alleen de huidige kwaliteitsprijsverhouding is volledig zoek. Hierdoor besluiten velen hun huidige woning niet te verlaten. Hetgeen weer inhoudt, dat de hoog noodzakelijke doorstroming niet tot stand komt. Vooral starters zijn hiervan de dupe en dit klemt des temeer omdat de gemiddelde huizenprijs inmiddels gestegen is naar 200.000 euro.

De Wet Bevordering Eigenwoningbezit voor lagere inkomen kan al helemaal vergeten worden, omdat deze wet uitgaat van een bedrag groot 123.000 euro. Dit geeft alleen maar aan hoe slecht het op het gebied van de woningbouw is. Het is te hopen, dat de regering nota neemt van de wensen van de Vereniging van Huiseigenaren en er haast meemaakt om tot het vestigen van een grondbank in welke vorm dan ook te komen. Het is dringend noodzakelijk, dat er een algehele verandering plaatsvindt bij de woningbouw.
G.P.Beek