woensdag, november 14, 2007

De Nederlandse Economie

Ondanks het dalende consumentenvertrouwen groeit de Nederlandse economie als kool. Nederland is wat dat betreft koploper in Europa. De regering zal wel trots zijn. Alleen men moet wel zichzelf niet overschatten. Het komt namelijk niet door de maatregelen die genomen zijn, maar door de dure olie. De olieprijs is namelijk bepalend voor het aardgas en hiervan is veel geƫxporteerd, zodat de staatskas behoorlijk gespekt is.

De huishoudens hebben ook fors besteed. Want behalve het al eerder genoemde aardgas zijn er veel duurzame goederen ingekocht. Alleen deze aankopen moet men ook zien als een inhaalslag omdat vooral in de voorafgaande jaren de bestedingen dramatisch laag waren. Wel wordt hierdoor de mening gevormd, dat het nu veel beter gaat. Dit is echter niet het geval omdat het hier slechts bepaalde groepen van personen betreft.

Het aantal mensen dat niet van de zogenaamde economische opleving profiteert wordt steeds groter. Dit blijkt uit gepubliceerde cijfers en ook uit het feit dat steeds meer mensen niet in staat zijn hun zorgverzekering te betalen. De vaste kosten van de burgers stijgen veel harder dan het inkomen en daardoor komen er steeds meer mensen in moeilijkheden. Alleen de dames en heren politici zijn nog steeds in de veronderstelling, dat de personen in kwestie niet goed budgetteren en het dus aan zelf te wijten hebben. Alles zou socialer worden beloofde deze regering, alleen het bleef bij mooie woorden.
G.P.Beek