donderdag, april 05, 2007

Opsplitsing bedrijfsonderdelen in de energiesector

De liberalisering van de energiemarkt heeft vele haken en ogen. De minister van
Economische zaken een groot deel van de volksvertegenwoordiging zijn een groot voorstander van vrije marktwerking. De eerste tekenen van deze marktwerking zijn duidelijk zichtbaar. Meer marktpartijen leidt niet tot goedkopere tarieven. Neen in tegendeel in 2005 en 2006 hebben de consumenten drastische verhogingen van de tarieven van gas en elektriciteit gebracht.

De splitsing van productie en distributie van elektriciteit is weer een nieuwe stap om tot complete privatisering te leiden. Het is echter niet in het belang van een goede energie voorziening en zeker uit bedrijfseconomisch belang af te keuren. Niettemin wenst de minister door te zetten omdat de Nederlandse bedrijven zich ook op de buitenlandse markt willen etaleren. Het houdt wel in, dat er veel werkgelegenheid in de energiesector verloren zal gaan.

Door de opsplitsing zullen de buitenlandse bedrijven ook makkelijker de distributiebedrijven kunnen opkopen en dan is het maar de vraag of de leverantie van gas en elektriciteit gegarandeerd kan worden. Ook de vraag of alles dan goedkoper wordt is moeilijk te beantwoorden. De grote Europese distributiebedrijven denken in de eerste plaats aan de winstgevendheid en daarna aan de consument.
G.P.Beek

maandag, april 02, 2007

Onderhoud gasnet
De Gasunie gaat het Nederlandse gasnet flink onder handen nemen. De investering van ruim een miljard euro moet de gasvoorziening veilig stellen. Dit onderhoud wordt echter wel uitgevoerd op kosten van de consumenten. Huishoudens gaan vanaf 2010 jaarlijks een bedrag van 4 euro meer betalen. Het is natuurlijk een goede zaak, dat er onderhoud gepleegd wordt. Alleen is de vraag gerechtvaardigd of dit ten koste moet gaan van de consument.

De Gasunie is voor een belangrijk deel eigendom van de Nederlandse Staat en deze verkrijgt door de accijnzen al een zeer belangrijk deel van de opbrengst. Over deze kwestie is al veel geschreven en geredetwist. Tevens is daarbij ook de binding van de gasprijs aan de wereldolieprijs, waardoor de prijs van het product regelmatig wordt verhoogd.

Ten slotte wordt het gasnet ook aangelegd voor doorvoer van gas naar andere landen. De Nederlandse huishoudens profiteren hier niet van en hebben alleen maar last van mogelijke storingen in het gas en elektriciteitsproductie. Het geeft dus geen pas om voor deze onderhoudswerkzaamheden op termijn een verhoging door te voeren.
G.P.Beek