dinsdag, januari 14, 2003

Goedkope woningen

Is het een illusie of werkelijkheid goedkope woningen? Het bouwfonds met een direct verband met de Vereniging Nederlandse Gemeenten denkt hiertoe in staat te zijn. Men wenst de strategie van het bedrijf te wijzigen. De conclusie is, dat er te weinig productie is aan de onderkant van de bouw. De vraag naar goedkope woningen groeit en men is van mening, dat deze tendens zo zal blijven.

Het gaat namelijk economisch niet voor de wind. De mening is het moet goedkoper, omdat anders alles fout gaat. Projectontwikkelaars richten zich te veel op grotere en luxe woningen. Daarvan zijn er de afgelopen jaren veel gebouwd. Dit komt hoofdzakelijk doordat de grondprijzen te veel gestegen zijn. Een prijs van 900 euro per vierkante meter is beslist geen uitzondering.

Het bouwfonds wil bij de gemeenten aandringen op goedkopere grond en zal afhankelijk van de grondprijs inzetten voor eenvoudige rijtjes huizen van rond 100.000 euro. In de randstand voor appartementen van die prijsklasse. Dit alleen om de starters op de woningmarkt in de gelegenheid te stellen een betaalbare woning te verstrekken. Het is te hopen, dat het bouwfonds in deze sociale doestelling slaagt en dat vooral de gemeenten hun medewerking verlenen.
G.P. Beek