woensdag, juni 21, 2006

Beloning topbestuurders

De lonen van de best betaalde bestuurders en managers zijn de laatste jaren verdubbeld. Aanvankelijk wilde het kabinet iets doen om de graaicultuur effectief te bestrijden. Hiervan wordt nu duidelijk afgezien, omdat minister de Geus op Tweede Kamer vragen geantwoord heeft, dat het een zaak voor de raden van commissarissen, aandeelhouders en topbestuurders zelf betreft. Zij moeten dus regulerend optreden wat tot dusverre n iet gebeurde.

Het zou beter zijn indien de ondernemingsraden hiervoor een instemmingsrecht verkregen. Alleen kan dit niet op vrijwillige basis geschieden en een wettelijke regeling daar heeft dit kabinet geen oren na. Deze regering nam wel allerlei maatregelen op het gebied van lonen en uitkeringen, maar vertikt het gewoon de beloning van topbestuurders aan te pakken. Men moet er maar vanuit gaan, verschil is er en het moet maar altijd zo blijven.
G.P.Beek

maandag, juni 19, 2006

Bezuinig 15 miljard

Volgens topambtenaren moet in verband met de toekomstige vergrijzing voor 15 miljard euro gesnoeid worden. Voorgestelde maatregelen zijn o.a. ouderen laten meebetalen aan de AOW. De pensioenleeftijd optrekken naar 67 jaar. De WW duur verkorten en terugbrengen naar
1 ½ jaar en belastingkorting voor niet-werkenden te schrappen. De voorstellen zijn vrij positief ontvangen door de werkgeversorganisaties. Dit in tegenstelling tot de vakbeweging.

Een nieuwe regeringscoalitie zal dus in de komende kabinetsperiode er niet onderuit komen om nieuwe bezuinigingen uit te voeren. De plannen van oppositie zijn wellicht niet zo slecht als iedereen wel doet geloven. De oppositie ging in ieder geval uit van het principe; de sterkste schouders, de zwaarste lasten. Er bestaat gerede twijfel over of de huidige regeringspartijen ook dit principe zullen volgen.

Dat er wijzingen in het beleid komen is een ding wat niet moeilijk te voorspellen is. De bezuinigingswoede zal weer een nieuwe fase ingaan Zeker kan men ervan uitgaan, dat de besparing van dit gigantische bedrag niet ten koste van een begrotingstekort gaat of vermeerdering van de staatsschuld.
G.P.Beek