Vervolguitkering WWW geschrapt
De WWW regeling wordt weer versoberd. Een werkeloze heeft geen recht meer op een vervolguitkering. De eerste maanden of jaren nadat iemand werkeloos is geworden heeft men recht op een uitkering van 70% van het laatst verdiende loon. Afhankelijk van het arbeidsverleden duurt die periode zes maanden tot 5 jaar. Daarna kon men nog een vervolguitkering krijgen, die gelijk was aan de bijstandsnorm. Het voordeel van die uitkering was, dat het inkomen van de partner niet meegeteld werd.
De afschaffing houdt in, dat men een bijstandsuitkering krijgt en hier wel een inkomenstoets telt. De minister van sociale zaken, een oud vakbondsbestuurder, vindt de ingreep gerechtvaardigd omdat de werkeloze in dat geval sneller een baan gaat zoeken. Deze voorstelling van zaken is volkomen ongegrond, omdat er steeds minder banen zijn en het aantal werkelozen drastisch oploopt.
In een tijd met een overvloed van werk had deze maatregel misschien het effect wat de minister voor ogen heeft, maar thans beslist niet. De huidige regering heeft geen enkel begrip van het sociale leed wat te weeg wordt gebracht met haar maatregelen. Buiten de afschaffing van de vervolguitkering is men van plan de WWW eisen verder aan te verscherpen.
Naast de eis van 4 van de 5 jaar moet er ook 39 weken van de laatste 52 weken in loondienst gewerkt zijn. Dit laatste was 26 van de 39 weken. Het geeft alleen maar aan, dat Den Haag beslist denkt, dat er volop werk is en het tegendeel het geval is. Door de hoog conjunctuur, die achter ons ligt zijn de sociale kassen zeer vol geraakt. Men weigerde toentertijd de WWW premies voor de werknemers te verlagen. Het overschot was bestemd voor slechtere tijden. Nu is hiervan sprake en de regering denkt slechts aan het begrotingstekort en niet aan o.a. de oudere werknemers, die hiervan de dupe worden.
G.P. Beek