vrijdag, augustus 19, 2005

Slooptoeslag voor top woningcorporaties

Directeuren van woningcorporaties die veel goedkope huurwoningen slopen of dure huizen laten bijbouwen of woningen laten verbouwen krijgen een hoger salaris. Er is bij de woningcorporaties een nieuw systeem van beloning voor de directeuren ingevoerd.

Dit beloningssysteem houdt in, dat een deel van het loon afhankelijk is van een aantal facetten. Onder meer de hoeveelheid gesloopte goedkope huurwoningen, verbouwingen en nieuwbouw.De laatste jaren zijn er reeds 35.000 huurwoningen met een maandhuur tot 326 euro afgebroken. Dit is zeer verontrustend omdat door het ingevoerde systeem van beloning van de top der corporaties de verwachting uitgesproken mag worden, dat er geen goedkope huurwoningen gebouwd worden.

Vooral de huurders met een laag inkomen worden hiervan de dupe. Dit woningbeleid dient feitelijk niet toe te behoren aan corporaties die destijds op sociale gronden gesticht zijn. De oorspronkelijke woningbouwverenigingen hadden tot doel voor de leden betaalbare woningen te bouwen. In het huidige concept is daarvan zeer weinig terug te vinden.
G.P.Beek

woensdag, augustus 17, 2005

Hulp voor de minima

Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de hulp van kerkelijke instellingen en particulieren. Deze trachten zoveel mogelijk in de nood te voorzien. De hulp is goed bedoeld, maar geeft schrijnend aan wat zich afspeelt. Immers hierdoor komt de vroegere armenhulp weer om de hoek kijken. Het is te gek voor woorden, dat door de bezuinigingen velen niet meer in staat zijn in hun dagelijkse levensbehoeften te voorzien.

De Wet Werk en Bijstand zou een fatsoenlijk bestaansminimum moeten garanderen. Dit is evenwel niet het geval en is men genoodzaakt elders aan te kloppen voor hulp. Behalve bijstandsgerechtigden zijn ook senioren met alleen AOW een zeer kwetsbare groep geworden. In een jaar tijd is het aantal huishoudens, dat afhankelijk is van een voedselpakket opgelopen tot 6000. Dit getal zal in de komende jaren meer dan verdubbelen.

Daarnaast zijn er in diverse steden winkels uitsluitend voor minima, alwaar men met een bijbehorend pasje goederen kan kopen tegen lage prijzen. Dit mede omdat houdbaarheidsdatum van deze goederen bijna verstreken is. Al deze soorten van hulp geven aan hoe groot de nood is.

Het huidige kabinet draagt hiervoor de verantwoording. Er is verkeerd bezuinigt, de zwakkeren in de maatschappij zijn volledig onderuit gehaald en vandaar toestanden die voor de wereldoorlog gewoon waren. Juist voor deze groepen is lastenverlichting geen luxe, maar echt noodzaak.
G.P.Beek
Belastingaangifte en invulling toeslagenformulieren

De gezamenlijke ouderenorganisaties verzorgen voor ouderen, die aangesloten zijn bij de diverse ouderenbonden de jaarlijkse belastingaangifte. Tot voldoening van de invullers maken er al veel mensen gebruik van deze dienst. Helaas is er nog een te groot aantal ouderen, die door onwetendheid of door schroom niet tot deze stap komen.

In 2006 wijzigt er veel. Uit de vele voorlichtingsprogramma’s van het ministerie van volksgezondheid hebt u reeds een voorproefje gehad over het nieuw in te voeren zorgstelsel. Er verandert heel veel, immers het gebruikelijke ziekenfonds en particulier verdwijnt en wordt gewijzigd in een basisverzekering voor iedereen. Het te betalen premiebedrag voor deze basisverzekering is tussen € 1100.00 en € 1300.00 per jaar en daarom komt een groot gedeelte van onze bevolking in aanmerking voor een zorgtoeslag.

Deze zorgtoeslag wordt uitgevoerd door de belastingen. Deze instantie zal ook de huurtoeslagen (de vroegere huursubsidie) gaan regelen. Een ieder die er voor in aanmerking komt krijgt in de periode van 12 t/m 29 september 2005 formulieren toegestuurd ter invulling van een of meer toeslagen. De formulieren zijn wel gedeeltelijk ingevuld maar moeten altijd op juistheid gecontroleerd worden.

Indien de formulieren niet of onjuist ingevuld geretourneerd worden, komt men in eerste instantie niet in aanmerking voor de toeslagen als eerder vermeld. Afgezien van het vele ongemak zijn de financiƫle gevolgen niet te overzien. De invullers van de gezamenlijke ouderenbonden zijn waar nodig bereid u te helpen bij het invullen van toeslagformulieren. Wanneer u dit wenst is het de aangewezen weg, dat u contact opneemt met de plaatselijke afdeling van een van de ouderenbonden.
G.P.Beek