Een deel van Nederlanders is pessimistisch over hun eigen portemonnee. Men vreest de maatregelen van deze regering. Tevens is men niet gerust over de hypotheekcrisis in Amerika. Alleen de vraag is, is deze angst terecht of heeft men in het verleden te veel uitgegeven.
De Nederlandse economie groeit nog steeds. Al treedt er af toe een hapering op. Toch worden vele Nederlanders somber over de eigen financiële mogelijkheden. Men heeft weinig vertrouwen in het huidige kabinet en ook de recente hypotheekcrisis in Amerika laat zijn sporen na. Men was gewend het geld goed te laten rollen en dit zal op duur minder mogelijk zijn. Duurzame goederen, die onder het vorige kabinet bijna niet gekocht werden, zijn nu weer aangeschaft. Dit gaf een impuls aan de economie. De hogere consumentenuitgaven hadden wel effect en men ging er weer vanuit, dat al het goede tot in de hemel groeide.
Het pessimisme neemt echter weer de overhand, dit ondanks het feit dat de begrotingsvoorstellen van dit kabinet nog niet bekend zijn. Het overleg er over is nog steeds gaande. Deze regering heeft weinig daadkracht getoond en dit verklaart de sombere gedachten van een deel van de bevolking. Er is al geconstateerd, dat een groep burgers erop achteruitgaat. Dit geldt zeker voor AOW’ers zonder pensioen. Die groep heeft al veel ingeleverd door de bezuinigingen van het vorige kabinet. Zij profiteerden niet van de economische groei. Alleen deze senioren behoren niet tot de groep, die klagen over de eigen financiën.
G.P. Beek