zaterdag, april 28, 2007

No claimregeling vervangen door eigen risico

Ruim de helft van de mensen die een zorgverzekering hadden, krijgen geen cent No claim terug. Zij hebben te veel zorg gebruikt en worden financieel hiervoor gestraft. Dit blijkt uit gegevens verstrekt door de zorgverzekeraars. Het zijn vooral ouderen en chronisch zieken die de dupe worden. Bij het instellen van de regeling was men reeds met deze feiten bekend. De toenmalige regering en vooral de Minister Hoogervorst was een groot voorstander van het invoeren van deze No claimregeling. De bedoeling ervan was zorgvuldiger om te gaan met zorg.

Alleen ouderen en chronisch zieken hebben geen enkele keus. Zij zijn wel genoodzaakt vaker dan normaal een beroep te doen op zorgverlening. De gehele regeling is feitelijk een gedrocht wat niet in de zorgwet thuishoort. De regeling wordt met ingang van 1 januari 2008 geschrapt en vervangen door een eigen risico van € 150.00. Wederom een maatregel, die erg kostbaar wordt. Het verleden heeft al aangetoond, dat een eigen risico in die vorm uit den boze.

Op administratief gebied worden er dan weer te veel kosten gemaakt. Men valt hiermede weer van de regen in de drop. Het gaat weer meer kosten dan het oplevert. Afschaffen van de No claimregeling uitstekend, maar dit niet vervangen voor eigen risico. Burgers hebben zelf die mogelijkheid en dat moet gestimuleerd worden. Niet een regel, dat het voor iedereen geldt. Men brengt juist daardoor bepaalde groepen burgers in betalingsmoeilijkheden. Het verleden moet ons genoeg geleerd hebben over de bezwaren die kleven aan een dergelijke regeling.
G.P.Beek

maandag, april 23, 2007

De Zorgverzekering

De premie van basisverzekering stijgt in 2008 weer fiks. Deze voorspelling is afkomstig van het onderzoeksbureau van de verzekeraars. De zorgverzekeraars hebben de te lage premies berekend om de kosten te dekken. Dit gebeurde bij de vaststelling van de premies in 2006 en in 2007. Het resultaat is een verlies van € 360 miljoen in 2006 en na verwachting € 600 miljoen in 2007.Een fikse aanpassing in 2008 is dus nodig, temeer om de tekorten bij de ziekenhuizen te dekken.

Het nieuwe zorgstelsel werd destijds ingevoerd om de kosten van de zorg beheersbaar te houden. Nu ziet men het resultaat. De kosten lopen alleen maar op de zorgverzekering wordt alleen maar duurder. De ontstellende bureaucratie in de gezondheidszorg brengt het hoogste goed van de burger, zijn gezondheid in gevaar. Door dit alleen en niet omdat er meer ouderen zijn die geneesmiddelen gebruiken wordt de zorgpremie niet meer betaalbaar. We zijn in een eindeloze spiraal beland met alle gevolgen van dien.

De zorgverzekeraars zijn al fors gefuseerd en deze grote combinaties gaan de zorgmarkt verdelen en kunnen ook hierdoor de premies sterk verhogen. Zij willen in de eerste plaats hun geld terug en winst maken. De opzet om door middel van concurrentie lagere premies te verkrijgen is een korte termijn gedachte geweest en zal weer verleden tijd zijn. Zoals gesteld een beperkt aantal maatschappijen gaat de dienst uit maken. Er valt weinig te kiezen al deed het ministerie van volksgezondheid het anders voorkomen. Zorg en dus volksgezondheid is geen product voor de vrije markt en dat is ook de reden waarom alles fout gaat.