maandag, september 03, 2007

De Amerikaanse economie

De economische gang van zaken in Amerika is bepalend voor de wereldeconomie. Het slechte nieuws over de huizenmarkt, had direct invloed op de beurskoersen wereldwijd. Overal gingen deze omlaag. De geldinjecties van de Europese Centrale Bank en de Federale Amerikaanse bank gaven wel enig soelaas, maar niet voldoende. Het door president Bush gevoerde beleid is gewoon funest geweest en daar verandert een eventuele belasting verlichting weinig aan.

De Amerikaanse economie staat onder druk. Deze is afhankelijk van de bestedingen door de consumenten. De Amerikanen sparen nauwelijks en er wordt veel geleend. De leningen vinden te vaak plaats aan burgers die niet in staat zijn hun financiƫle verplichtingen na te komen. Een crisis op de huizenmarkt was hiervan het resultaat. Hypotheekleningen werden niet meer betaald, waardoor het aantal gedwongen verkopen steeg. De huizenmarkt waar de Amerikaanse economie op drijft dreigt in te storten. De oorzaak van deze recessie is te vinden in de renteverhogingen. De laatste jaren is de rente in Amerika bij regelmaat door de centrale bank verhoogd. Het lenen van geld werd duurder en steeds meer slechtere debiteuren was het resultaat. Amerika leeft in feite op te grote voet.

Onder het bewind van president Bush is het begrotingstekort naar een gigantische hoogte gestegen en daarbij werd ook de staatsschuld steeds hoger. Dit alles werd afgedekt door de consumentbestedingen en het kopen van staatsobligaties door China. Dit land wijzigt zijn politiek en maakt haar betalingsoverschotten te gelde door meer te beleggen in aandelen van grote multinationals. Een slecht teken is, dat de Dollar steeds minder waard wordt. De regering Bush heeft hiervan geen punt gemaakt, maar het wordt wel een steeds groter probleem. Een terugval van de Amerikaanse economie heeft invloed op de wereldhandel en niet in de laatste plaats op Europa. Het slechte nieuws over de huizenmarkt gaf duidelijk druk op de wereldhandel. De crisis en vooral een recessie als voor voorspelt door de oud centrale bankvoorzitter van Amerika is zeker niet denkbeeldig. Europa en dus ook Nederland als exportland zal hieronder te lijden hebben.
G.P.Beek