zaterdag, augustus 02, 2003

Extra tegenvaller

De Nederlandse economie bevindt zich nog steeds in een neergaande spiraal. Dit is vrij logisch omdat de Eurolanden in zijn geheel zich in een diep dal bevinden. Europa is afhankelijk van een herstel in de Verenigde Staten. Het consumentvertrouwen aldaar is nog steeds laag en stimulerende maatregelen van de Amerikaanse regering hebben nog niet geleid tot een herstel van de economie.

De dollar is zwak tegenover de euro en dit belemmert met name de uitvoer van Europese en dus ook Nederlandse producten . De Nederlandse bedrijven, die dollargevoelig zijn, ondervinden dus een duidelijke teruggang. Dit alles te samen doet de Nederlandse schatkist geen goed. Regelmatig doemen er financiƫle tegenvallers op.

Er is weer een tegenvaller van 2 miljard euro. In totaal moet er nu 5 miljard extra bezuinigd te worden. De belastinginkomsten worden door de slechte economie steeds minder. De noodrem van de regering is dan ook direct bezuiniging. Helaas gaat dit weer ten koste van de zelfde economie waarvan men afhankelijk is. De consument gaat steeds minder kopen en hierdoor gaan nog meer arbeidsplaatsen verloren. Men kan de burger niet blijven uitknijpen. Dit kan bij een citroen ook niet omdat er dan niets meer inzit.

In tijde van neergang kan men beter stimulerende maatregelen nemen en bezuinigingen tot een minimum beperken. Nu draait men de economie slechts de nek om. Het heilig verklaren van een begrotingstekort in 2007 is wel het laatste wat moet plaats vinden.
G.P.Beek

zondag, juli 27, 2003

Nieuwe wet regelt de bedenktijd van huizenkopers

Per 1 september 2003 zal naar verwachting de wet van kracht zijn : Koop van onroerende zaken en aanneming van werk. Deze wet biedt een wettelijke afkoelingsperiode van 3 dagen voor een aspirant-koper van een onroerende zaak. Tot dusverre is de koop van een huis een hachelijk avontuur. Wie eenmaal mondeling akkoord was zat aan de koop vast, tenzij er sprake was van een ontbindende voorwaarde. Deze voorwaarde had vaak alleen maar betrekking op het rondkomen van de financiering of de woonvergunning. In andere gevallen was er altijd sprake van een boete ten bedrage van 10% van de koopsom.

Momenteel is er sprake van een kopersmarkt en heeft men in het algemeen tijd genoeg om definitief te beslissen. Dit was geheel anders toen de huizen als broodjes verkocht werden, toen was er in geen tijd om na te denken . Het is dus goed, dat de koper nu een wettelijke bedenktijd krijgt en de mogelijkheid heeft een eerder genomen beslissing terug te draaien. De aankoop van een huis is en blijft een belangrijke beslissing. De verkoper zal dit als minder prettig ervaren, het huis blijft immers langer te koop staan.

De koper van een nieuwbouw verkrijgt ook een sterkere positie omdat bij dezelfde wet ook geregeld is,dat wettelijk 5% van de koopsom in depot blijft bij de notaris om eventuele geconstateerde gebreken aan de woning te verhelpen. Wanneer dit geschied is, wordt het depotbedrag aan de aannemer uitbetaald.
De consument wordt dus beter beschermd en dat is werkelijk geen luxe gezien de opgedane ervaringen met het verhelpen van geconstateerde gebreken.
G.P. Beek