donderdag, mei 30, 2002

Fusies en de wereldeconomie


De golf van fusies en overnames die de laatste jaren plaatsvonden, hebben een grote invloed op de wereldeconomie. Bedrijven hebben zeer veel geld gestoken in overnames. Het doel er van was om in de toekomst meer geld te verdienen. Helaas is het rendement nog geen 25%, zodat de investeringen feitelijk veel te duur zijn. Wereldwijd is ruim f. 4500 miljard euro aan fusies uitgegeven. Hiervan is 1/5 niet rendabel gebleken.

Dit laatste kan niet ongestraft blijven omdat bijvoorbeeld er geen geld gestoken wordt in onderzoeken en nieuwe activiteiten. Door dit nalaten liet men de kans om hiermede geld te verdienen onbenut.

Veel bedrijven die een meer of minder geslaagde fusie achter de rug hadden, waren genoodzaakt om toch weer geld te besparen. Deze besparing werd verkregen door werknemers te ontslaan. Wereldwijd komen vele werknemers zonder werk te zitten. Er is nog geen sprake van algemene recessie, maar economisch gaat het beslist niet goed. De handelsbeurzen geven over het algemeen een somber beeld. Een herstel is dan ook niet op korte termijn te verwachten.

Fusies hebben in het verleden ook duidelijk hun stempel gedrukt op de wereldeconomie. O.a. in de jaren begin 1970 werd er stevig gefuseerd, een recessie was het resultaat. Er kan nu ook rekening gehouden worden met een recessie, omdat bedrijven reeds te veel geïnvesteerd hebben en toch weer geld moeten besparen.

Hierdoor zullen vele banen verdwijnen en de koopkracht van de burgers minder worden. Wanneer er minder gekocht wordt, houdt dit automatisch in dat er minder geproduceerd wordt. Het sneeuwbaleffect is daar en de recessie eveneens.

G.P.Beek
De euro

Met de president-directeur van de Europese Bank voorop werd door de toenmalige regeringsploeg feest gevierd in verband met de invoering van de euro. Deze munt is nu het boegbeeld van vele landen in Europa. De landen, die niet meededen werden meewarig aangekeken. De ogen waren vooral gericht op Engeland. Dit land hield vast aan het pond.

De andere burgers in Europa werden letterlijk gedwongen de munteenheid te accepteren.
De leiders van de diverse landen maakten zich vooral sterk voor invoering omdat het economisch voordelen zou opleveren. De prijzen zouden stabiel zijn en daarbij werd het betalingsverkeer makkelijker.

Over de prijzen gesproken die zijn alleen maar stabiel hoog geworden. In elk land van de unie heeft een zodanige afronding naar boven plaatsgevonden, dat gesproken kan worden van extreme prijsverhogingen. Aanvankelijk had de consument dit niet in de gaten omdat de prijzen in euro’s vaak onderschat werden.

Men ging er argeloos van uit, dat het prijzen waren in de vroegere nationale munten. Deze vergissing werd snel duidelijk en nu wordt er terecht geklaagd over het hoge prijsniveau. De nationale regeringen die zo duidelijk voor de invoering van de euro waren, moeten snel ingrijpen en alsnog dwingen, dat er prijsaanpassing komt. De smoes de prijzen zijn slechts aangepast aan de inflatie kan gevoeglijk terzijde gelegd worden.

G.P.Beek

dinsdag, mei 28, 2002

Huizenmarkt

De gekte op de huizenmarkt is over. Steeds langer staan de huizen te koop. De Nederlandse consument heeft een afwachtende houding ingenomen. Ondanks de aanhoudende huizenschaarste, er wordt veel te weinig gebouwd, zal de markt binnen enkele jaren inzakken.

De Nederlandse huishoudens kunnen de hoge prijzen niet langer opbrengen. De huizenprijzen in Nederland zijn hoger dan elders in Europa. De prijzen zijn de laatste jaren ook veel sterker gestegen. De Nederlander heeft vroeger in verhouding met de rest van Europa goedkoop gewoond, maar die situatie is drastisch veranderd. Er is een inhaalslag geweest en hierdoor betaalt de Nederlander minstens net zo veel als de andere burgers in Europa.

Het komt er feitelijk op neer, dat het besteedbaar inkomen te weinig is geworden om woonkosten op te brengen. De rek is er duidelijk uit en te meer daar de situatie op de arbeidsmarkt ook onzekerder wordt, is men steeds voorzichtiger bij het aanschaffen van woning. Het is niet te hopen, dat de inzakkende huizenmarkt een recessie inhoudt met alle gevolgen van dien.

G.P.Beek
De Nederlandse economie

Het ging voor kort nog economisch zeer goed met Nederland.
De huizen en aandelenmarkt waren hiervoor verantwoordelijk.
De prijzen van de huizen stegen gigantisch en de overwaarde werd benut voor de aankoop van allerlei goederen.

De aandelen werden steeds maar duurder en de winsten waren zeer groot. Vele huishoudens hadden zich op de aandelenmarkt gestort. Er is echter een kentering gekomen. De aandelen daalden en de huizenmarkt begon stagnatie te vertonen. Daarbij kwam er een wijziging in het belastingstelsel. Hierdoor kon de overwaarde niet meer benut worden voor de consumptie. De consument kreeg minder te besteden ,hetgeen inhield dat er minder gekocht werd.

Aangezien er wereldwijd een inzakkende economie is, moet er bezuinigd en gesaneerd worden. Duizenden mensen verloren reeds hun baan en er zullen nog vele arbeidsplaatsen geschrapt worden. De werkeloosheid in Nederland stijgt en het heeft er al schijn van, dat binnen afzienbare tijd er geen arbeidstekort meer zal zijn.

Het nieuw te vormen kabinet zal bezuinigingsmaatregelen afkondigen. De tijd van achterover zitten en maar kijken hoe de schatkist overstroomde is voorbij. De vorige regering heeft feitelijk te veel pot verteert en daardoor te weinig reserves opgebouwd voor slechtere tijden. Het is echter wel te hopen, dat de nieuwe coalitie zaken als veiligheid, onderwijs en vooral de zorg drastisch aanpakt. Hierop mag beslist niet bezuinigd worden.

G.P.Beek


zondag, mei 26, 2002

Verlaging van de hypotheekaftrek

Wederom is de hypotheekaftrek een punt van discussie geworden.
De Centraal Economische Commissie, een college van topambtenaren van diverse ministeries, heeft de informateur geadviseerd de maximale renteaftrek bij hypotheken te beperken. De hypotheekaftrek kost op jaarbasis de staat een bedrag van zes miljard euro.

Dezelfde commissie heeft reeds gepleit voor een bezuiniging van 4 miljard euro op de toekomstige begroting en daarom ook haar voorstel de hypotheekaftrek te beperken. Dit omdat de economie momenteel stagneert. Hierdoor zal er waarschijnlijk volgend jaar geen begrotingsoverschot meer zijn.

De hypotheekaftrek is altijd een heikel punt geweest, omdat vooral bij hogere inkomens het hypotheekbedrag behoorlijk opgeschroefd werd om hierdoor het hoogst mogelijke belastingvoordeel te halen. Voor de wijziging van het huidige belastingstel werden de verstrekte gelden niet uitsluitend en alleen voor de aanschaf van de woning gebruikt maar ook voor andere zaken.

De commissie gaat ervan uit, dat een huizenkoper de eerste jaren de hoogste lasten heeft en derhalve dan wel recht heeft op een maximale aftrek. Echter na verstrijken van de jaren moet hun inziens de aftrek verminderen. Men geeft als voorbeeld de annuïteitenhypotheek.
De gedachte gang is logisch, maar de huizenbezitter heeft naast de aftrek ook vele lasten.
De onroerende zaakbelasting is een zeer grote bron van inkomsten voor rijk, gemeenten en waterschappen. Door de hogere taxatieprijzen van de huizen zijn deze lasten enorm gestegen.

Het is beslist onjuist de hypotheekaftrek weer ter discussie te stellen. In het verleden zijn hierover reeds beslissingen genomen en deze kan men zomaar niet terugdraaien. Ook bij de nieuwe wetgeving is de aftrek gehandhaafd gebleven.
Wanneer men toch iets aan de hypotheekaftrek wenst te doen, moet er ook onderzocht worden wat er gedaan wordt aan de lasten van een huiseigenaar.