zaterdag, februari 03, 2007

Samenwerking tussen gasexploiterende landen

De Russische president Poetin heeft de deur opengezet tot samenwerking tussen de gasexploiterende landen. Het betreft hier Rusland, Iran en Algerije. Iran heeft de op een na grootste gasreserve van de wereld. Algerije is na Rusland de belangrijkste gasleverancier van Europa. Een samenwerking zal zeker kunnen leiden tot prijsafspraken. Van een vrije marktwerking is dan geen sprake meer.

Dit is zeer ongunstig voor Europa omdat de Europese landen vrijwel allen gas moet importeren en dus al van de al eerder genoemde landen afhankelijk zijn. De vrees is gerechtvaardigd, dat het gas als politiek wapen gebruikt wordt. Het laatste wordt door Rusland met nadruk ontkend. Dichtdraaien van de gaskraan voor de Oekraïne en het geschil met Wit-Rusland geven het tegendeel aan.

Naast het bestaan van de OPEC voor olielanden, zal er zeker een soort gelijk kartel ontstaan voor gas. De prijs wordt dan door de aangesloten leden bepaald. Deze gedachte alleen al is voor Europa een zaak om niet vrolijk van te worden.
G.P.Beek

donderdag, februari 01, 2007

Gemeentelijke belastingen

De Gemeentelijke lasten gaan weer sterk omhoog. Vooral de rioleringsheffingen en reinigingsrechten stijgen fors. Alleen het zijn niet de gemeenten die hieraan schuldig zijn. Het kabinet wist het zo goed. Men schaft het gebruikersdeel van de OZB af en de gemeenten werden slechts gedeeltelijk gecompenseerd. Er is een voorstel van de commissie Eenhoorn om de gemeentelijke belastingen te hervormen. Het houdt in, dat gemeenten opcenten op de inkomstenbelastingen kunnen heffen. Deze aanbevelingen liggen nog steeds in de ijskast en tot dusver is hiermede niets gebeurd.

De gemeenten moeten echter wel hun begrotingen in orde hebben en dit houdt in, dat de OZB voor eigenaren fors onderhanden genomen wordt en reinigingsrechten en rioolrechten met ongeveer 4,6 en 10% omhoog gaan. De burger werd destijds in slaap gesust door de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB. Dit zou een lastenverlaging betekenen, niet dus de rekening ligt in een andere vorm weer klaar en de lasten zijn weer hoger geworden.

De gemeente Hilversum heeft in 2006 de lasten verlaagd Eenmalig werd een bedrag voor reinigingsrechten en rioleringsheffingen terug gegeven. Die koek is op en nu behoort men in 2007 weer tot de duurdere gemeenten. De burger zal duidelijk het verschil merken. Zoals eerder gesteld dit beleid is een uitvloeisel van de tot dusver gevoerde regeringspolitiek.
Het is te hopen, dat het nieuwe kabinet snel duidelijkheid brengt over de gemeentelijke belastingen en de hoogte hiervan. Het mag niet zo zijn, dat de lastendruk voor burger ieder jaar met vele procenten stijgt en feitelijk onbetaalbaar wordt.
G.P.Beek

zondag, januari 28, 2007

Belastingaftrek

De regeling tot belastingaftrek voor buitengewone lasten is in 1990 in het leven geroepen om chronische zieken en gehandicapten tegemoet te komen. De regeling is eveneens van toepassing op 65 plussers.

De voorlichting over de regeling heeft er voor gezorgd, dat steeds meer 65 plussers, chronisch zieken en gehandicapten hiervan gebruik maken. Helaas zijn er nog velen die tot op heden er geen beroep op deden. De aftrek is onder druk komen te staan. Dit komt omdat ook gezonde burgers hiervan volop gebruik maken. Het laatste noopt het ministerie van financiën om tot wijzigingen te komen. Dit jaar is er nog niets gewijzigd.

Het is van belang, dat de groepen waarvoor het in oorsprong bestemd is, volop van de regeling gebruik maken. Onderzoeken hebben uitgewezen, dat er nog te weinig een beroep op gedaan wordt. Degenen die geen of weinig belasting betalen worden geadviseerd om toch een teruggave in te dienen. Zij komen in aanmerking voor de verzilveringregeling.

Het is wel te hopen, dat de beleidsmakers bij wijziging van de aftrekregeling rekening houden met de mensen waarvoor deze bedoeld was. Zij mogen niet het kind van de rekening worden. Senioren, chronisch zieken en gehandicapten hebben veel meer ziektekosten als de gezonde medeburger en voor hen is de teruggave een dwingende noodzaak. Dit mede gezien het feit, dat er voor hen geen beroep kan worden gedaan op de terugbetaling van de no-claim of gedeelte hiervan.
G.P.Beek