woensdag, augustus 25, 2004

Ziektekosten

De nieuwe ziektekostenpremie die in 2006 ingevoerd wordt gaat per volwassene 1067 euro per jaar kosten. Ziekenfondsverzekerden betalen momenteel maximaal 730 euro per jaar. De forse verhoging is weergeven in het wetsontwerp wat nu bij de Raad van State ligt.
Deze nieuwe door de overheid vastgestelde premie betekent weer een forse lastenstijging voor ziekenfondsverzekerden en dus voor de lagere inkomens.

Verzekeraars mogen straks concurreren, zodat het mogelijk is, dat er lagere premies uit de bus komen. Wat deze concurrentie precies inhoudt dient maar afgewacht te worden. Immers mensen met gezondheidsklachten moeten wel is waar geaccepteerd worden, maar de verzekeraars zullen zich echt niet op dit soort personen richten en die groep heeft op voorhand al geen keuze mogelijkheid.

Er komt een compensatieregeling voor mensen met een laag inkomen door middel van een zogeheten zorgtoeslag. Chronisch zieken en gehandicapten worden gecompenseerd door middel van een fiscale regeling. Het vervelende van dit soort regelingen is, dat men hierop een beroep moet doen en dit niet automatisch gebeurt. Waarschijnlijk wordt alles in het fiscale vlak geschoven en zal men altijd een teruggave biljet moeten invullen.

Vooral ouderen maken hiervan nog te weinig gebruik, zodat een groot bedrag niet opgevraagd wordt. Dit is natuurlijk prettig voor de regering, immers er is dan weer sprake van een meevaller voor de begroting. Er kleven dus bezwaren aan dit soort regelingen en om maar niet te spreken over de financiƫle afhankelijkheid. Mensen vinden het altijd zeer erg ergens van afhankelijk te zijn. Men krijgt dan vaak het idee van armoedehulp. Aan de hand van het inkomen had een premiepercentage vastgesteld moeten worden en geen vast bedrag.
G.P.Beek