woensdag, januari 26, 2005

Sancties

De staatssecretaris van Financiƫn wenst, dat de gemeenten iets doen aan de torenhoge lokale lasten van de burger. Wanneer dit niet gebeurt overweegt hij het recht van de gemeenten om zelf belasting te innen af te schaffen. Allereerst van een afschaffing kan geen sprake zijn omdat het in strijd is met de Europese rechtsregels.

Er is een handvest, wat door Nederland geratificeerd is, waarin dit recht duidelijk omschreven staat. De vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft zich o.a. bij de Raad van Europa beklaagd over afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB.

Het grove geschut wat de Staatssecretaris inzet, slaat nergens op omdat het rijk de oorzaak is van de lastenverhogingen. Er wordt te veel bezuinigd op het gemeentefonds voor de gemeenten.Het komt daarop neer de pot verwijt de ketel, dat hij zwart ziet.

G.P.Beek

maandag, januari 24, 2005

Huurbeleid

Het nieuwe huurbeleid van minister Dekker van VROM treft vooral de lagere en middeninkomens en zal leiden tot gedwongen verhuizingen. Dit is het standpunt van een twintig tal corporatiedirecteuren. Zij zijn met de minister eens, dat er meer beweging moet komen op de woningmarkt. Dit dient echter te gebeuren binnen het huidige huurbeleid.

Zoals velen zijn de corporatiedirecteuren tegen de aangekondigde huurliberalisatie. De huurprijzen mogen wel opgetrokken worden, maar nadat er een verhuizing plaatsgevonden heeft. Zittende huurders moeten tegen te radicale huurverhogingen beschermd worden. Het vrijgeven van 25% van de woningmarkt omdat een groep huurders te goedkoop wonen is niet te verantwoorden.

Volgens de woningcorporaties gaat het scheef wonen slechts op voor 17% van de huurders en wordt een groep van 83% in moeilijkheden gebracht. Het is zeer terecht, dat de woningcorporaties in deze tegen gas geven, omdat minister Dekker veel te hard van stapel loopt. Zij onderkent nog steeds niet het feit, dat er in Nederland nog woningnood heerst. Vooral in de sociale sector zal er veel meer gebouwd moeten worden voordat er geliberaliseerd kan worden.

G.P.Beek
Afschaffing OZB

De plannen van de regering om het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen komen in gevaar. Deze conclusie kan getrokken worden n a Het Congres van de Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa. Op dit congres is verwezen naar het Europees Handvest voor de Lokale Autonomie. Volgens dit verdrag, dat door Nederland geratificeerd is, moeten lokale overheden een bepaald deel van hun inkomsten verwerven uit lokale belastingen Daarvan bepalen zij zelf de hoogte.

Door het gebruikersdeel af te schaffen wordt het belastinggebied van de gemeenten te veel beperkt. Dit is in strijd met de gedachte van De Raad om het beleid van de lidstaten te harmoniseren en gemeenschappelijke normen en praktijken in te voeren. Deze zienswijze is gegeven op aandringen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij is namelijk tegen de kabinetsplannen van het kabinet.

De afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB is dus beslist nog geen gelopen koers. Alleen indien de lokale overheden andere belastingmiddelen verkrijgen om hun inkomsten te werven, is de kans aanwezig dat de afschaffing een feit wordt. De burger zal echter weer het kind van de rekening zijn. Immers de rijksbezuinigingen zullen toch door de gemeenten verhaald worden.

G.P.Beek