zondag, december 01, 2002

De onroerendezaakbelasting gaat fors omhoog

De vereniging Eigenhuis signaleert stijgingen van de OZB die meer dan 40% bedragen. Heel veel gemeenten hebben plannen om in 2003 deze belasting fors te verhogen. Dit blijkt uit persberichten en mededelingen van leden van deze vereniging. Die gang van zaken is eens te meer een reden om bedoelde belasting af te schaffen. In het regeerakkoord van het demissionaire kabinet was hiervan sprake in 2005. Dit akkoord komt op losse schroeven te staan omdat de grootste partij het CDA hiervan wenst af te zien. De betrouwbaarheid in de politiek is ver te zoeken omdat deze demissionaire regering wel de lasten verhoogd, maar toegezegde verlagingen of teruggave niet realiseert.

Terecht neemt de vereniging Eigenhuis het standpunt in, dat de tarieven van de OZB onevenredig verhoogd worden. Deze belasting wordt door gemeenten te vaak gehanteerd om begrotingen sluitend te maken. Het is een instrument geworden wat verkeerd gebruikt wordt en daarom ook beter afgeschaft kan worden.

Het eigen woningbezit wordt niet gestimuleerd. De woonkosten zijn enorm gestegen. Starters hebben geen enkele mogelijkheid een eigen woning te verkrijgen. De woonlasten moeten dus verlaagd te worden. Gemeenten die, de OZB te veel verhogen, moeten hierop aangesproken worden. Dit is een taak van de centrale overheid. Mocht deze dit nalaten, dan kan de burger zijn ongenoegen hierover laten blijken bij de komende verkiezingen.
G.P.Beek