woensdag, maart 15, 2006

Bestemmingsheffing

De minister van volkshuisvesting heeft eind december 2005 aan de Tweede Kamer voorgelegd een wetsvoorstel Bestemmingsheffing. De heffing is voor niets anders bedoeld dan het dichten van een gat in de rijksbegroting. De wet houdt in, dat woningcorporaties en grote commerciƫle woningverhuurbedrijven op jaarbasis 250 miljoen euro betalen. Tevens dient men mee te betalen in de huurtoeslagen die van rijkswege verstrekt worden.

De heffingen zullen echt niet door de woningcorporaties en verhuurbedrijven uit eigen zak betaald worden. Deze worden direct of indirect op de huurders verhaald, hetgeen betekent dat laatstgenoemden de dupe worden. Vooral huurders die geen huurtoeslag krijgen worden het kind van de rekening.

Voorts is het niet denkbeeldig, dat de corporaties en verhuurbedrijven nieuwe bouwplannen stil leggen of uitstellen. Bezuinigen op onderhoud of gewoon bezit verkopen. De ontwikkeling die dreigt is niet alleen een ramp voor huurders, maar voor de gehele economie. Dit geeft weer aan welke heilloze weg men ingeslagen is met het verstrekken van de toeslagen zoals zorg, huur en kindertoeslag. Er wordt een te grote aanslag op de schatkist gepleegd en daarom moet de burger dit op een andere wijze terug betalen.
G.P.Beek