vrijdag, oktober 28, 2005

Velen krijgen onterecht huurtoelage

Bij de overgang van de administratie van de huursubsidie van het ministerie van Volkshuisvesting naar dat van Financiƫn is bij controle komen vast te staan dat 42 duizend huishoudens niet voor huursubsidie in aanmerking komen. De belastingdienst heeft de gegevens van VROM gecontroleerd aan de hand van haar eigen bestanden en de Gemeentelijke Basisadministratie.

Daaruit kwam de omvang van de ten onrechte verstrekking van huursubsidie naar voren. Het gaat om gevallen van misbruik, o.a. om mensen die overleden zijn. Op zich is deze controle terecht en het scheelt de schatkist al gauw 80 miljoen per jaar.

Alleen wat te doen met degenen die er recht op hebben en het niet aanvragen. Het zou van correctheid getuigen indien deze mensen hierop ook gewezen worden. Voor de belastingdienst is dit mogelijk omdat ook de zorgtoeslagen behandeld worden. De controle die daarbij uitgevoerd wordt, kan gebruikt worden om na te gaan of men ook voor huurtoeslag in aanmerking komt.

Het moet niet zo zijn, dat mensen die recht op zorg en/of huurtoeslag dit mislopen om welke reden dan ook. Er blijft al te veel geld liggen omdat men door een bepaalde angst en of onwetendheid o.a. geen teruggave biljet invult. Dit zijn ook vaak de meevallers die de begroting weer doet opfleuren. Dit mag beslist niet gebeuren bij de zorg en huurtoeslag.
G.P.Beek