zondag, juli 20, 2003

Nieuwbouw

Bouwers en makelaars raken steeds minder makkelijk nieuwe koopwoningen kwijt. In het eerste kwartaal van 2003 stond een nieuwbouwhuis gemiddeld langer te koop. Die periode was in 2002 nog aanzienlijk korter. Het geeft slechts aan, dat de recessie toegeslagen heeft. De aankoop van een huis wordt steeds meer uitgesteld.

In het eerder genoemde kwartaal kwamen 9000 huizen gereed, maar de verkoop hiervan hield geen gelijke tred. Vooral appartementen zijn moeilijk verkoopbaar.
Deze gehele gang van zaken is niet verwonderlijk omdat de verkoopprijs gemiddeld 245.6000 euro bedroeg. Dit bedrag is voor een starter of eenverdiener niet op te brengen.

Hoewel er nu een kopersmarkt bestaat, is het nog steeds niet zo dat hierdoor de prijzen in het algemeen dalen. Slechts bepaalde dure huizen gaan in prijs omlaag. De veel gevraagde woningen houden hun prijs omdat er nog steeds schaarste is en dit laatste gezien het economisch klimaat niet snel tot het verleden zal behoren.

Het is dringend gewenst, dat er goedkoper gebouwd wordt. Hiervoor moeten de bouw en grondprijzen omlaag. Indien er slechts dure huizen gebouwd worden, zal het woord onverkoopbaar steeds meer vallen en wordt er steeds minder gebouwd. Iedereen, die met de bouw te maken heeft, zal bij zichzelf te rade moeten gaan wat er veranderd moet worden om het getij te keren. Vooral de gemeenten hebben hierin een voortrekkersrol. Het is te gek voor woorden, dat er aan de ene kant een hoge woningnood is en ter andere zijde de huizen onverkoopbaar zijn.
G.P.Beek