zaterdag, augustus 31, 2002

Bezuinigingen op bus, tram en metro

De regeringspartijen hebben in het regeerakkoord afgesproken 70 miljoen euro te bezuinigen op de subsidies die het ministerie van Verkeer en Waterstaat verstrekt ten behoeve van bus, tram en metro. Deze bezuiniging is nodig omdat er voor het kabinet een schatkisttekort dreigt.
Nu de subsidie vervalt, althans drastisch verminderd wordt, zal de reiziger deze maatregel rechtstreeks voelen. Zogenaamde onrendabele lijnen zullen geschrapt worden en tevens komt er een pittige prijsverhoging.

Het stads - en streekvervoer wordt voor tweedederde door het rijk betaald. Zonder deze rijksbijdrage is dit vervoer onbetaalbaar. Door de nieuwe maatregel zullen de vele nieuwbouwwijken geen openbaar vervoer verkrijgen. Men blijft op eigen vervoer aangewezen. Er zijn dus op bepaalde plaatsen veel woningen neer gezet, maar die zijn met het openbaar vervoer niet bereikbaar.

De maatregelen werken in de hand, dat het autogebruik nog verder stijgt en het aantal dagelijkse files nog meer toeneemt. Dit alles is zeer schadelijk voor het milieu en ook de korte termijnoplossingen in meer asfalt kan hierin geen verbetering brengen. Alleen goed en betaalbaar openbaar is het beste alternatief, maar hiervan neemt deze regering afstand en bezuinigt hierop.

G.P.Beek

woensdag, augustus 28, 2002

Koopkrachtvermindering voor vele Nederlanders

De nieuwe regering is inmiddels aangetreden. De geluiden uit Den Haag zijn uiterst somber. Er moet fors bezuinigd worden. Aanvankelijk had men ingezet voor 7 miljard aan bezuinigen, maar door een oplopend begrotingstekort dient er nog meer bezuinigd te worden. Dit geeft vrolijk beeld.

De staat bezuinigt en dit houdt automatisch in, dat provincies en gemeenten minder te besteden krijgen. Er wordt o.a. fors gesaneerd waar het de uitgaven uit het gemeentefonds betreft. De gemeenten krijgen minder te besteden. De gemeentelijke belastingen worden dus weer verhoogd. De burger gaat dit voelen in zijn portemonnee.

Laatstgenoemde zal door allerlei andere fiscale maatregelen ook nog dieper in de beurs getroffen worden. De ziekenfondspremie gaat omhoog. Weliswaar wordt de WW-premie verlaagd, maar deze maatregel heeft alleen maar effect voor werkenden. De vele uitkeringsgerechtigden, die al jaren achtereenvolgend erop achteruit gingen, worden weer zwaar getroffen. Deze groepen zullen eerdaags beslist geen kans zien om in hun normale dagelijkse behoeften te voorzien.

Dit kabinet heeft beslist geen oog voor uitkeringsgerechtigden. Men gaat er nog steeds vanuit, dat iedereen maar moet werken. Deze gedachte is volkomen foutief, omdat de werkgelegenheid door de economische malaise steeds slechter wordt. Het aantal uitkeringsgerechtigden zal eerder stijgen dan dalen. Door bepaalde groepen niet te compenseren werkt men in de hand, dat de koopkracht nog verder omlaag gaat en de belastinginkomsten nog verder zullen dalen. Deze neergaande spiraal kan tegen gehouden worden door de koopkracht te verbeteren, althans minimaal te handhaven.Met de aangekondigde maatregelen wordt het tegendeel bereikt en gaat ons land een recessie tegemoet.

G.P.Beek

zondag, augustus 25, 2002

Te weinig huizen

In Nederland is er duidelijk een schaarste aan huizen. De bevolking is gegroeid naar 16 miljoen mensen. Deze mensen willen graag een woning, maar helaas zijn er te weinig. De woningbouw vertoont de laatste jaren een dalende trend. De huidige bouw is te vergelijken met de jaren 30. Toentertijd waren er veel minder inwoners en kon men volstaan met minder huizen te bouwen.

Na de tweede wereldoorlog was er een enorm gebrek aan woningen en heerste er woningnood. Deze woningnood verdween langzamerhand, maar keert anno 2002 weer terug. Starters hebben geen enkele kans op de koopmarkt en het huren van een huis is evenmin een optie door te lange wachttijden. De wachttijd is per provincie anders, maar vooral in de randstad is het onmogelijk om binnen een redelijke tijd aan een huurhuis te komen.

De huizenmarkt is in elkaar geklapt omdat alles veel te duur is. In eerste aanleg de grondkosten en daarna de bouwkosten. Daarbij is de bouw te veel gebonden aan regels. Hierdoor duurt alles veel langer dan wenselijk is en dit maakt de bouw onnodig duur. De regering zal er goed aan doen de grondpolitiek op de helling te zetten en de regelgeving te veranderen.

Men dient de bezwaarschriftenprocedures te verkorten. Deze procedures duren vaak te lang en geven slechts onnodig oponthoud. Ook dit verhoogd de prijzen. Wanneer de regelgeving drastisch versoepeld wordt, bestaat er de mogelijkheid dat men meer woningen kan opleveren. Tevens dient er gebouwd te worden voor alle doelgroepen. Het bevordert de doorstroming op de huizenmarkt.
G.P.Beek