vrijdag, mei 26, 2006

De woningmarkt functioneert slecht

De overheid is zelf schuldig aan het slecht functioneren van de woningmarkt. Dit komt omdat men vasthoudt aan de hypotheekaftrek, huurtoeslag en huurbescherming. Deze voorzieningen kost Nederland 2 miljard euro aan welvaart. Dat schrijft SEO Economisch onderzoek in een rapport aan het ministerie van Economische Zaken. Dit ministerie had hierom gevraagd. Het onderzoeksbureau komt tot de conclusie, dat de huidige hypotheekaftrek slechts een prijsopdrijvend effect heeft. Bij beperking hiervan worden de huizen goedkoper. De rijkere huizenbezitters zullen dit niet als prettig ervaren. Zij leveren op voorhand behoorlijk in.

Huurders dienen volgens het advies de huurtoeslag in te leveren. Vooral dit laatste is wel erg radicaal omdat de lagere inkomens dan tot dertig procent inleveren. Waar dit een onmogelijke zaak is, wordt er geadviseerd voor de lagere inkomensgroepen compensatiemaatregelen te treffen. Geen gelukkig voorstel.

Indien men op dit vlak iets wens te ondernemen, dan zullen er vele goedkope huurwoningen gebouwd moeten worden. Betaalbare huren en een verhoging van het inkomen kan de mogelijkheid schapen om de huurtoeslag af te schaffen, althans drastisch te verminderen. De huidige huren bieden deze mogelijkheid niet.

Er is structureel iets fout in het woningbeleid en dit lost men niet op door te liberaliseren. Vanaf het einde van de tweede wereldoorlog is er sprake van woningnood. Dit is nooit opgelost en hierdoor komen de huidige misstanden.
GPBeek