maandag, september 12, 2005

CBS behoezaam over het herstel van de economie

Terecht is het CBS behoedzaam over het herstel van de economie. De consument houdt de hand op de knip omdat er geen vertrouwen is in het regeringsbeleid. Het kabinet heeft de spaartegoeden weliswaar vrij gegeven, maar ook dat geeft geen impuls aan de consumenteninkopen. Nog steeds wordt de aankoop van grote verbruiksgoederen uitgesteld. De supermarkten mochten ondanks de prijzenoorlog niet veel meer omzet verkrijgen dan voorheen.

Dit komt in de eerste plaats omdat de invoering van de Euro veel duurder uitgevallen is dan men ons deed geloven. De vele maatregelen van het kabinet zijn vooral voor de lagere inkomens als een mokerslag aangekomen. Deze groep deed altijd aan bestedingen, maar heeft daarvoor geen geld meer. Sterker gezegd veel mensen zijn aangewezen op hulp, waarvoor een welvarend land als Nederland zich zal moeten schamen.

Buiten die maatregelen is het levensonderhoud fors duurder geworden door locale lasten en hoge energiekosten. Vooral dit laatste klemt des te meer omdat er eerste levensbehoeften mee gemoeid zijn. Tenslotte is er de invoering van de nieuwe zorgverzekering. Hiervan wordt men bepaald niet vrolijk omdat het slechts een schamel pakket is tegen een te hoge prijs.

De burger in het algemeen en bepaalde groepen in het bijzonder zijn sterk in inkomen achteruitgegaan. Dit wordt beslist niet gecompenseerd met de maatregelen die met Prinsjesdag bekend gemaakt worden. De economie trekt wel enigszins aan, maar dit groeicijfer kan volledig teuggevoerd worden op export. Dit is namelijk het enige lichtpuntje in de duisternis.
G.P.Beek

zondag, september 11, 2005

Koopkrachtverlies

Door de maatregelen van het kabinet hebben de ouderen het afgelopen jaar reeds een koopkrachtverlies van vier procent moeten accepteren. De ouderenbonden hebben minister de Geus gevraagd de eigen bijdrage die ouderen moeten betalen voor zorg te schrappen. De minister heeft zich hiervoor wel sterk gemaakt, maar is daaromtrent teruggefloten door de ministers van FinanciĆ«n en Volksgezondheid. Het kabinet heeft daarop besloten de ouderen te ontzien, maar het koopkrachtverlies zal minimaal een ½ procent bedragen.

Vooral het niet schrappen van de eigen bijdrage heeft de ouderenbonden toen doen besluiten het vertrouwen in de Heer de Geus op te zeggen. De minister is niet meer geloofwaardig en marchandeert met de belangen van kwetsbare groepen. De maatregelen, die eerder genomen zijn om het koopkrachtverlies van ouderen te beperken, hebben geen schoonheidsprijs gehaald. Het werd vooral in fiscale oplossingen gezocht.

Dit is nu ook weer het geval met de in te voeren basisverzekering. Voor de reeds ingevoerde fiscale voordelen moet altijd een teruggave biljet ingediend worden. Van automatische verrekening is beslist geen sprake. De zorg en huurtoeslag zijn weer een apart verhaal. De ouderen zijn nog meer afhankelijker geworden en zien het koopkrachtverlies alleen maar groter worden. De wijze waarop dit kabinet met de minst draagkrachtige omgaat is feitelijk niet te beschrijven.
G.P.Beek
Zorgpremie en bijstand

Gemeenten willen voor alle bijstandsgerechtigden automatisch de premies voor de nieuwe ziektekostenverzekering op hun uitkering inhouden. Op die manier is het mogelijk betalingsproblemen bij deze groep te voorkomen. De sociale dienst worden nu al regelmatig opgescheept met forse premieschulden. Bedragen van gemiddeld € 500.00 of meer zijn beslist geen uitzondering. Men verwacht dat het aantal schulden uit dien hoofde volgend jaar een verdubbeling zal inhouden. Dit wordt nog in de hand gewerkt doordat de zorgtoeslag rechtstreeks door belastingen aan de uitkeringsgerechtigde uitbetaald wordt.

Het kabinet gaat uit van eigen verantwoordelijkheid, maar de zelfredzaamheid bij veel mensen in de bijstand is klein. Door de maatregel die men thans voorstelt hoopt men in ieder geval te voorkomen, dat een grote groep mensen in de nabije toekomst onverzekerd rondlopen. De maatregel is beslist noodzakelijk, maar geeft wel aan hoe zwaar bepaalde groepen in de verdrukking zitten.
G.P.Beek