zaterdag, september 18, 2004

Tandartsbezoek

Het bezoek aan de tandarts vindt niet plaats omdat de mensen blijkbaar niet weten waarvoor zij bijverzekerd zijn. Dit heeft minister Hoogervorst gezegd tijdens een kamerdebat naar aanleiding van het tandartsonderzoek. Deze redenatie slaat kant noch wal omdat het consulteren van de tandarts verminderd is nadat de regering de kosten van deze schrapte uit het ziekenfondspakket.

Heel veel Nederlanders zijn niet aanvullend verzekerd en voor hen is die maatregel de bekende druppel die de emmer liet overlopen. Men heeft simpel geen geld om uit eigen portemonnee de tandarts of een aanvullende verzekering te betalen.

Wat de mensen met een aanvullende verzekering betreft, ook die staan niet te springen om een tandarts te bezoeken. De aanvullende verzekering moet wel erg uitgebreid zijn om geen hoge bijdrage te betalen. Men was er altijd trots op, dat de gebitten van de mensen goed verzorgd waren. Dit is echter nu verleden tijd en is feite schandelijk, dat mensen van gebitsverzorging moeten afzien vanwege de kosten.

G.P.Beek
OZB tarieven

Gemeenten mogen ook volgend jaar nog zelf de hoogte van de tarieven onroerende zaakbelasting bepalen. De maximering van de tarieven wordt eveneens als de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB een jaar uitgesteld. Met ingang van 2006 zullen alle OZB maatregelen ingevoerd worden. Het voornemen van het kabinet de maximering met ingang 2005 in te voeren stuitte op te veel verzet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Het thans genomen besluit zal veel gemeenten ertoe besluiten om de OZB nogmaals drastisch te verhogen ten einde zich daardoor in te dekken voor de maatregelen die in 2006 volgen. De burgers worden weer het kind van de rekening, temeer omdat het rijk in het kader van de bezuinigingen de bijdrage krachtens het gemeentefonds drastisch beperkt. In feite is het kabinet de hoofdschuldige van het door de gemeenten gevoerde beleid.

Ook een in te voeren maximum in 2006 zal hierin geen verandering brengen. Gemeenten zullen toch over voldoende geldmiddelen moeten beschikken om een behoorlijk beleid uit te voeren. Dit is absoluut onmogelijk wanneer het rijk kort op het gemeentefonds en geen lasten verhogingen voor de burger plaatsvindt.

G.P.Beek

woensdag, september 15, 2004

Nieuwe Zorgstelsel

Het nieuwe zorgstel wat per 1 januari 2006 ingevoerd wordt, is de genade klap voor alle mensen met een laag inkomen. Uit een onderzoek is komen vast te staan, dat velen nu al minder gebruik maken van geneeskundige zorg, hoewel dit wel nodig is. Deze schreiende toestand zal zich nog verergeren als de basisverzekering ingevoerd wordt. Immers deze wordt voor de groepen met een minimum inkomen onbetaalbaar.

Een bedrag van 1000 euro op jaarbasis is niet op te brengen. Het daarvoor verleende is nog schraler dan het huidige ziekenfondspakket. Er moet immers naar behoefte aanvullende verzekeringen gesloten worden. Dit laatste is slechts bereikbaar voor mensen met hogere inkomens. Deze hebben slechts voordeel bij de invoering van het nieuwe stelsel. Immers zij gaan er fors op vooruit.

Vooral AOW’ers met een fors pensioen zullen goed bedeeld worden. Het is treurig, dat men een zodanig stelsel introduceert. Een doekje voor het bloeden is een tegemoetkoming voor de lagere inkomens. Alleen deze bedelgift is bij lange na niet toereikend een eventueel koopkrachtverlies te compenseren. De huidige ziekenfondsverzekerde gaat 3 x zo veel betalen voor een pakket, dat nog minder is als het huidige. Dat is de realiteit
G.P. Beek

maandag, september 13, 2004

Verhoging huursubsidie

De huursubsidie moet weer omhoog. Volgens de Nederlandse woonbond is dit de beste maatregel om de verminderde koopkracht van de minima op te vangen. Deze redenering snijdt zeker hout omdat de huren jaarlijks verhoogd worden en heden ten dage veel bezuinigen doorgevoerd worden. Alleen dit laatste is een duidelijk knelpunt omdat de regering ook de subsidiekraan dicht draait en dit jaar de subsidie rondom de huren zelfs verlaagd heeft. De kreet om verhoging van de woonbond zal dan ook klinken als een roepende in de woestijn.

Het geeft echter wel aan, dat de nood zeer hoog is en de huidige woonlasten voor de minimuminkomens onbetaalbaar zijn. Vooral mensen met slechts alleen AOW of AOW met een klein pensioen dreigen volledig in de verdrukking te komen. Wanneer de huursubsidie niet verhoogd kan worden, is het in ieder geval noodzakelijk dat de huren gestabiliseerd worden.

De huren, van vooral sociale woningbouwhuizen, dreigen volledig uit de hand te lopen. De burgers en dus ook de minder bedeelden hebben recht op betaalbare woonruimte. Het is toch al erg kleinerend omdat te bereiken, dat men zich in allerlei bochten moet wringen. Verzoeken om huursubsidie en vrijstelling van gemeentelijke belastingen moeten feitelijk overbodig zijn. Een ieder behoort een inkomen, dat meer dan toereikend is om dit zelf te bekostigen. Hiervan is nu geen sprake, zodat de huursubsidies naar boven moeten worden aangepast.
G.P.Beek