donderdag, april 12, 2007

Kritiek op zijn rol als PvdA-leider en kritiek op zijn aanpak van de exorbitante topinkomens. Minister Wouter Bos moet in spagaat.

De PvdA heeft er voor gekozen om in de regering te zitten. Aanvankelijk wilde de Heer Bos geen minister zijn, maar op aandringen van zijn partij is hij tot het kabinet toe getreden en werd minister van financiƫn. In deze hoedanigheid moest hij een beslissing nemen over de exorbitante beloningen in het bedrijfsleven. Hij besloot de gevraagde"graaitax"niet te honoreren omdat dit een kabinetsstandpunt is. De belastingtarieven in Nederland zijn al veel hoger dan elders en daarnaast zou het ongewenste neven effecten opleveren.

Waarom de eigen leden van de partij hem aanvallen is niet duidelijk, omdat dan beter de regeringsverantwoording niet aanvaard had kunnen worden. De Heer Bos had dan zeker minder moeite met dit probleem gehad. De grootverdieners dienen meer in de spiegel te kijken en zich af te spiegelen aan hun werknemers. Zij nemen ondanks dreigende overspanning van de arbeidsmarkt wel met gematigde looneisen genoegen. Van die zijde wordt wel ingezien hoe het moet.
G.P.Beek