zondag, maart 05, 2006

Ouderen

Over ouderdom bestaat een te rooskleurig beeld. Men belicht te vaak de senioren die erg welvarend zijn. Daardoor bepleiten de politiek en vakbonden voor matiging van de pensioenen, hogere eigen bijdragen en een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. De andere kant blijft evenwel onderbelicht. Er zijn veel arme ouderen, die alleen van hun AOW en of een klein pensioen moeten rondkomen. Dat is financieel al een moeilijke opgave. Daarnaast worden zij vaak getroffen door een handicap en of ziekte. De kosten hieraan verbonden zijn niet te overzien. Zij worden hierdoor te vaak afhankelijk van hulpinstellingen zoals voedselbanken, kerken enz.

De regering beweert wel, dat de burgers te weinig gebruik maken van de mogelijkheden zoals vrijstelling van gemeentelijke belastingen en bijzondere bijstand. Allereerst de vrijstelling; het is voor een burger zeer moeilijk hierop een beroep te doen. Degene die de stap waagt moet er niet voor schromen om alles omtrent zijn inkomsten en uitgaven op tafel te leggen. Wanneer men hiertoe besluit komt de papierwinkel aan de orde en na invulling een ambtelijke molen, die traag en afstandelijk werkt. Dit zelfde is ook van toepassing voor de bijzondere bijstand.

Het komt daarop neer, dat de drempel voor velen te hoog is en men geen gebruik maakt van de mogelijkheden. Dit alles kan veel eenvoudiger door gegevens van de belasting op aanvraag te verstrekken aan de gemeenten. Men kan dan direct zien of de aanvrager in aanmerking kan komen voor ontheffing en of bijstand.
G.P.Beek