vrijdag, juli 27, 2007

Huur, zorg en kindertoeslag

Bij de belastingdienst heeft men volop problemen. De invoering van huur, zorg en kindertoeslag heeft hoofdbrekens gekost en nog zijn er veel oneffenheden. Vooral de minima worden de dupe van de fouten die er nog steeds gemaakt worden. De regering is destijds te optimistisch geweest bij de invoering daarvan. De door de belasting gebruikte sofware vertoonde gebreken, welke slechts moeizaam tot een oplossing kwam. Daarnaast heeft de dienst te weinig personeel om de stroom van nieuwe werkzaamheden te verrichten. Dit probleem had eerder onderkend moeten worden.

De toenmalige regering heeft bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel gelijktijdig de zorgtoeslag geïntroduceerd. Deze toeslag was noodzakelijk om mensen met een laag inkomen toch van behoorlijke zorg te voorzien. Hier is al een fout gemaakt. Mensen worden afhankelijk van een bepaalde maandelijkse rijksbijdrage. Dit zelfde is terug te vinden in huur en kindertoeslag. Op zich is het noodzakelijk, dat de toeslagen er zijn. Alleen het had ook anders en beter gekund door het minimum inkomen op te trekken en geen toeslagen te geven.

Vooral minima zijn zeer afhankelijk geworden van deze bijdragen en wanneer om welke reden dan ook de betaling niet op tijd plaatsvindt, hebben zij problemen en worden er onnodig schulden gemaakt. De huidige regering zal in de eerste plaats erop moeten toezien, dat de belastingdienst beter functioneert en ook moeten onderzoeken of verhoging van het minimum inkomen tot de mogelijkheden behoort. Wanneer dit laatste hert geval is, dan kan op termijn alle toeslagen afgeschaft worden.
G.P.Beek