Splitsing kost miljarden
De vier grote energiebedrijven in Nederland blijven zich verzetten tegen het kabinetsbesluit om de energiebedrijven op te splitsen in een onderneming die het netwerk beheert en een deel dat de energie levert. Volgens hen gaat het kabinet slordig om met belang van de Nederlandse energievoorziening. Vooral minister Brinkhorst gaat er lichtvaardig mee om.
De energiebedrijven geven als hun mening, dat opsplitsing slechts zal leiden tot een uitverkoop van de Nederlandse marktpartijen. Immers buitenlandse aanbieders zullen deze als hapklare brokken tot zich nemen. Deze buitenlandse concerns kijken in de eerste plaats naar hun eigen belangen en zullen er weinig boodschap aan hebben als er in toekomst stroomtekorten gaan optreden. Deze redenatie wordt door het kabinet beslist niet ondersteund, maar is beslist niet denkbeeldig. Dit kabinet is zo geobserveerd van vrije marktwerking, dat men bepaalde gevaren negeert.
De bedrijven die het betreft zien slechts hun eigen belangen en geven dus geen genuanceerd beeld. Echter deze bedrijven hebben destijds hun netwerken in onderpand gegeven van Amerikaanse investeerders. Deze investeerders verkregen hierdoor belastingvoordeel en de energiebedrijven waren in staat hun schulden af te lossen. Wanneer de staat de energienetten overhevelt in een staatsbedrijf, zijn er van de kant van deze buitenlandse investeerders claims te verwachten. Volgens insiders is dit een bedrag van 3 miljard euro. Minister Brinkman is ervan overtuigd, dat alles wel mee zal vallen. Alleen men denkt, dat de minister zich niet goed heeft laten informeren.
De overheid zal dus met keiharde garanties moeten komen, waaruit blijkt dat de consument niet de dupe wordt van de privatisering van de energiesector. Deze dient niet achteraf de rekening te krijgen voor schadeclaims die voorkomen hadden moeten worden. Er gaat al te veel fout bij de zogenaamde vrije marktwerking.
G.P.Beek